ua en ru

Дослідження ОПОРИ: бюлетень незрозумілий для виборця

Дослідження ОПОРИ: бюлетень незрозумілий для виборця Фото: виборча дільниця

Найбільш поінформовані про зміни у виборчій системі, які відбулися, мешканці великих міст

Бюлетень для голосування на місцевих виборах 2015 року є незрозумілий для виборців. Про такі результати фокус-групових дискусій з виборцями під час конференції заявила керівник проектів громадянської мрежі ОПОРА Ірина Швець, передає кореспондент РБК-Україна.

"Загальне враження таке, що бюлетень є інтуїтивно незрозумілим для виборця і він, звичайно потребує уточнень", - повідомила вона.

За її словами, результати дослідження показують, що найбільш поінформовані про зміни у виборчій системі, які відбулися, мешканці великих міст.

Також, за її словами, виборці не до кінця розуміють, чому перший номер у списку партії є фіксованим.

"Позитивно виборці оцінюють 5% бар'єр, хоча й не до кінця розуміють, що бар'єр встановлюється для партій, а не для окремих кандидатів, і власне незрозуміло розуміння, чому у рейтингу, в списку політичної партії будуть рейтингуватися усі, окрім першого жорсткого номера, окрім лідера. Так само викликає стурбованість той факт, що від одного округу може не пройти жоден депутат. Таким чином виборці вбачають можливість, коли їхній округ буде недопредставлений у відповідному органі місцевогосамоврядування", - зазначила вона.

Разом з тим, дослідження показує, що найбільш поінформовані виборці зі змінами виборчої системи жителі великих міст.

"Чим нижчий рівень населеного пункту, тим менше виборці ознайомлені зі змінами виборчої системи. Найбільш поінформовані є мешканці Києва", - сказала Ірина Швець.

Водночас виборці бажають, щоб було більше інформації щодо поцедури голосування.

"Всі наголошують на тому, що потрібно інформувати виборців. Було б добре, якщо в бюлетені або на дільницях, що само собою зрозуміло, або ж у запрошеннях, які будуть розсилатися виборцям, було вказано, що означають ці прізвища і коротко пояснено сама процедура голосування", - заявила Ірина Швець.

Нагадаємо, виборчкоми в двох областях зареєстрували одного кандидата від різних партій.