ua en ru

КВУ звинуватив ЦВК у порушенні закону за скасування другого туру виборів мера Павлограда

КВУ звинуватив ЦВК у порушенні закону за скасування другого туру виборів мера Павлограда Фото: Павлоград

Комітет виборців не задоволений аргументацією Цвк про скасування другого туру і вважає, що це суперечить законодавству

Комітет виборців України (КВУ) звинуватив Центральну виборчу комісію (ЦВК) у порушенні закону про місцеві вибори через скасування другого туру виборів мера Павлограда Дніпропетровської області. Про це йдеться у заяві КВУ.

"Комітет виборців України вважає, що Роз'яснення ЦВК про проведення повторного голосування від 27.10.2015 року грубо порушує виборчі права громадян, а також суперечить нормам Закону України "Про місцеві вибори", - йдеться в заяві.

У КВУ незадоволених поясненнями ЦВК, що відповідно до статті 87 закону "Про місцеві вибори", одним із критеріїв прийняття ТВК рішення про проведення другого туру виборів мера є відомості про кількість виборців, включених до списків на виборчих дільницях міста, внесені до протоколу про результати виборів у відповідному єдиному одномандатному виборчому окрузі з виборів.

"Центральна виборча комісія підміняє поняття "виборча система" і поняття "повторне голосування", - вважають у Комітеті виборців, пояснивши, що кількість виборців 90 тис. і більше в місті не є підставою для проведення повторного голосування, а підставою для визначення виборчої системи для виборів певного міського голови.

Згідно із законом, виборча система виборів мера в місті повинна була бути визначена за даними про кількість виборців, які ЦВК повинна була опублікувати за 5 днів до початку виборчої кампанії (в даному випадку - до 5 вересня 2015 р.).

"Таким чином, виборча система для виборів міського голови Павлограда повинна визначатися на основі інформації, оприлюдненої ЦВК станом на 1 серпня 2015 року, тобто повинна застосовуватися мажоритарна система абсолютної більшості", - підсумували в КВУ.

Зазначимо, що на сайті Державного реєстру виборців повідомляється, що станом на 31 серпня в Павлограді було зареєстровано 92 982 тис. виборців. Це означає, що в місті повинен проводитися другий тур виборів, якщо жоден з кандидатів не набирає абсолютної більшості голосів.

Додамо, за даними паралельного підрахунку голосів Дніпропетровської обласної організації КВУ, у другий тур виборів мера Павлограда виходять Терехов Євген ("УКРОП") і Анатолій Вершина ("Опозиційний блок").

Нагадаємо, вчора ЦВК скасувала другий тур виборів мера у Павлограді, аргументуючи це тим, що в місті менше 90 тис. виборців.