ua en ru

Комітет виборців зафіксував понад 245 порушень на місцевих виборах

Комітет виборців зафіксував понад 245 порушень на місцевих виборах Фото: Олексій Кошель

В Комітеті виборців вважають, що сам виборчий процес відповідав міжнародним стандартам

КВУ констатує 245 фактів порушення виборчого законодавства в ході проведення другого туру місцевих виборів 15 листопада. Про це в ході прес-конференції в Києві повідомив генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель, передає кореспондент РБК-України.

"В цілому представниками Комітету виборців України було зафіксовано 245 порушень виборчого законодавства",- повідомив Кошель і підкреслив, що в цілому вони суттєво не вплинули на результати виборів, а сам виборчий процес відповідав міжнародним стандартам.

Так, за словами Кошеля, 40 % порушень - порушення правил ведення агітації, 30% - процедурні порушення в роботі ДВК ( опломбування скриньок, несвоєчасне відкриття дільниць), 20% - порушення з боку виборців (фотографування бюлетенів, спроба їх виносу), 10% - порушення, пов'язані з можливим підкупом.

Також у КВУ нагадали про викриття правоохоронними органами піраміди підкупу виборців у Дніпропетровську, до якої було залучено близько 10 тис осіб, а також про "приховане" вплив на волевиявлення в Чернігові одним з кандидатів, міським головою, який направив 20 млн бюджетних коштів на виплати для малозабезпечених категорій громадян.

Нагадаємо, раніше громадянська мережа ОПОРА констатувала зменшення кількості порушень у другому тур виборів в Україні порівняно з першим.