ua en ru

Магера: суд дозволив ЦВК реєструвати партії, у списках яких нема 30% жінок

Магера: суд дозволив ЦВК реєструвати партії, у списках яких нема 30% жінок Фото: Андрій Магера

Раніше ЦВК подала апеляцію на рішення Київського апеляційного суду щодо обов'язкового дотримання гендерної квоти на місцевих виборах

Вищий адміністративний суд дозволив Центральній виборчій комісії (ЦВК) не притримуватися гендерної квоти, а реєструвати до участі у виборчих перегонах місцеві осередки партій, у списках яких немає 30 відсотків жінок. Про це повідомив перший заступник голови ЦВК Андрій Магера у коментарі РБК-Україна.

"Вищий адміністративний суд закрив провадження у справі (за позовом партії "Самопоміч", - ред.) і скасував попереднє рішення Київського апеляційного адміністративного суду, яке було на користь "Самопомічі". Отже, роз'яснення ЦВК щодо того, що недотримання гендерної квоти не є підставою для відмови у реєстрації місцевих осередків політичних партій, залишилось чинним", - сказав Магера.

Нагадаємо, 2 жовтня ЦВК подала апеляцію на рішення Київського апеляційного суду щодо обов'язкового дотримання гендерної квоти на місцевих виборах.

30 вересня Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення ЦВК від 23 вересня, згідно з яким недотримання норми закону "Про місцеві вибори" про представництво осіб однієї статі у виборчих списках не є підставою для відмови в реєстрації.

Раніше, 28 вересня, "Самопоміч" подала позов до Київського апеляційного адміністративного суду з вимогою визнати відповідне рішення ЦВК в частині дотримання гендерної квоти незаконним.