ua en ru

ОПОРА зафіксувала відхилення у кількості виборців у територіальних округах

ОПОРА зафіксувала відхилення у кількості виборців у територіальних округах Фото: рівень відхилення по районним радам місцями перевищує 700%

Рівень відхилення по районним радам місцями перевищує 700%

Організація ОПОРА зафіксувала відхилення у кількості виборців, прив'язаних до територіальних виборчих округів. Про це на прес-конференції у вівторок, 29 вересня, заявила координатор організації Ольга Айвазовська, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зафіксували серйозні відхилення у кількості виборців, що прив'язані до територіальних виборчих округів, утворених відповідними виборчими комісіями. До прикладу рівень відхилення для районних рад подекуди перевищує 700%. Тобто масштаб, кількість виборців, які є в одному територіальному виборчому окрузі, порівняно з іншим територіальним виборчим округом, в межах цієї громади подекуди в 7, майже 8 разів відрізняється у кількості виборців", - повідомила Айвазовська.

Вона також пояснила, що вага мандату кандидатів буде різною.

"Так як формування розподілу мандатів безпосередньо буде відбуватися в межах багатомандатного округу, тим не менше проблема рівності ваги мандату кандидата, який переможе на цих виборах, буде порушено. Тобто принцип, міжнародний стандарт щодо рівності ваги мандату, на жаль, уже сьогодні ми можемо фіксувати, що буде не дотриманий. Тому що округ, до прикладу, в якому є понад 60 тис. виборців і округ, в якому є 6 тис. виборців, кандидат від однієї політичної партії, який отримає 15% на одному окрузі - питома вага цього мандату буде значно меншою, ніж кандидат, який отримає 10% у великому територіальному виборчому окрузі", - сказала вона.

Також Айвазовська заявила, що відхилення у виборчих округах до обласних рад сягають 240%.

"Якщо говорити про відхилення кількості виборців у межах територіальних виборчих округів до обласних рад, то цей показник подекуди доходить до 240%", - сказала вона.

Також Ольга Айвазовська зазначила, що такі відхилення стосуються не одного регіону.

"Це стосується не одного регіону, не однієї області", - повідомила вона.

За її словами, такі проблеми виникли внаслідок недосконалості виборчого законодавства.

"Це, на жаль, особливості чинного виборчого законодавства", - заявила Айвазовська.

Нагадаємо, міліція відкрила 25 кримінальних проваджень в рамках виборчого процесу.