ua en ru

Місцеві вибори 2015: ЦВК зареєструвала 15 перших міжнародних офіційних спостерігачів

Місцеві вибори 2015: ЦВК зареєструвала 15 перших міжнародних офіційних спостерігачів Фото: ЦВК

Також ЦВК надала дозвіл ще 16 ГО мати офіційних спостерігачів на місцевих виборах 2015

Центральна виборча комісія сьогодні, 14 вересня 2015 року на засіданні зареєструвала 15 офіційних спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, перших виборах депутатів рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК.

Чергове засідання ЦВК провів Голова Комісії Михайло Охендовський.

Окрім того, розглянувши клопотання 16 громадських організацій, ЦВК надала дозвіл Всеукраїнській молодіжній громадській організації "Колегія молодих управлінців та юристів", громадським організаціям "Всеукраїнський департамент виявлення та протидії корупції в органах влади та місцевого самоврядування", Всеукраїнське об'єднання "Відродження Київської Русі", "Всеукраїнське об'єднання "Україна - слов'янська", "Комунальний контроль плюс", "Правозахисний рух "Закон і порядок", "Комуна", "Городяне", "Городянин", "Громадяни Дніпропетровщини" надано дозвіл мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року, а громадській організації "Молодіжна рада Дніпропетровщини" - на території Дніпропетровської області.

Разом з тим, Всеукраїнській громадській організації "Народний антикорупційний нагляд", громадським організаціям "Центр інновацій соціальної сфери", "Український центр суспільних даних", "Україна об'єднана" та "Бойкот" надано дозвіл мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, перших виборів рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року.

Таким чином, станом на 14 вересня 2015 року Комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 48 громадським організаціям.

Крім того, комісія встановила Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних міських голів та старост сіл, селищ. Цим Порядком зокрема визначено, що ДВК утворюється відповідною районною, міською (міста обласного, республіканського в АР Крим значення без районного поділу), районною у місті виборчою комісією не пізніш як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у різній кількості. А саме: для малих дільниць - 10 - 14 осіб, для середніх дільниць - 12 - 16 осіб, для великих дільниць - 14 - 18 осіб. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п'ятдесяти осіб, ДВК може утворюватися у складі голови, секретаря та двох - чотирьох членів комісії.

Нагадаємо, рішення про участь політичних партій у місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня, може з'явитися 22 вересня.