ua en ru

Охендовський: вибори у Красноармійську та Маріуполі зірвалися через бездіяльність окремих членів ТВК

Охендовський: вибори у Красноармійську та Маріуполі зірвалися через бездіяльність окремих членів ТВК Фото (LB.ua): Михайло Охендовський

За словами глави Центрвиборчкому, позиції більшості коаліції і ЦВК збігаються

Голосування в рамках місцевих виборів-2015 у Красноармійську та Маріуполі Донецької області зірвалося через злочинну бездіяльність окремих членів відповідних територіальних виборчих комісій (ТВК). Про це заявив голова Центральної виборчої комісії України (ЦВК) Михайло Охендовський в інтерв'ю "Лівому берегу".

Як зазначив Охендовський, навіть парламентська коаліція не може пред'явити ЦВК жодної претензії у зв'язку з тим, що голосування у зазначених округах Донецької області було зірвано.

"Із цього приводу ЦВК вже звернулася до правоохоронних органів. ЦВК зажадала дати оцінку протиправної бездіяльності членів територіальної комісії в Маріуполі; оцінку на предмет наявності в цій бездіяльності ознак складу злочину, передбаченого 157 статтею Кримінального кодексу - перешкоджання в реалізації виборчих прав громадян. У неділю (25 жовтня, - ред.) відповідна дослідча перевірка розпочата головним управлінням МВС у Донецькій області, а від ЦВК затребувана відповідна інформація, і вона, звичайно, буде надана", - зазначив Охендовський.

За словами глави Центрвиборчкому, у понеділок, 26 жовтня, після засідання Ради парламентської коаліції лідер фракції партії "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив ту ж позицію, на якій будуються оцінки ЦВК. "Тому, ще раз: в даному питанні позиції більшості коаліції і ЦВК збігаються", - наголосив Охендовський.

За його словами, провини ЦВК в тому, що трапилося в Маріуполі, немає. "Якщо говорити про Маріупіль, та й взагалі про ці місцеві, то заслуга ЦВК в тому, що законність всюди завжди відновлювалася своєчасно. Не будучи правоохоронним органом, ЦВК, на жаль, не має інструментів реагування на злочинну бездіяльність окремих членів ТВК. Спецназ ЦВК поки не існує", - сказав глава Центрвиборчкому.

Нагадаємо, раніше глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський звинуватив Центральну виборчу комісію у зриві місцевих виборів у Маріуполі.