ua en ru

Опитування: "Укроп" проходить у місцеві ради Львова, Івано-Франківська та Луцька

З 24 вересня по 11 жовтня 2015 року "Інститутом досліджень регіонального розвитку України" було проведено кілька соціологічних замірів жителів України на тему: "Електоральні настрої українців в умовах нової виборчої системи: вересень-жовтень 2015 р.". Методом особистого інтерв'ю в ключових обласних центрах було опитано 800 респондентів.

У ході дослідження використовувалася ймовірнісна випадкова вибірка, рівно наповнена обласним центрам, яка відображає структуру населення в обласних центрах за статтю та віком. Гранична помилка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.

Згідно з результатами дослідження, у Львові лідирує "Самопоміч" (31%), на другому місці - "БПП Солідарність" (12,9%). Далі йдуть "Громадянська позиція" (8,9%), "Народний контроль" (7,2%) та УКРОП (6,1%). При цьому "Батьківщина" має 5,2%, Свобода - 5,4%, 18,3% вагалися з відповіддю. Інші партії набирають 5%. На виборах мера міста абсолютним лідером є Андрій Садовий (49,3%), Дмитро Добродомов (14,9%), третю позицію ділять Ігор Зінькевич - 5,8% ("Укроп") і Володимир Гірняк - 6,4%.

У Луцьку лідирує "Українське об'єднання патріотів - Укроп" (21%). На другому місці - "Батьківщина" (16.1%), далі - "БПП Солідарність" (11.2%), "Самопоміч" (9.0%), "Радикальна партія" - 5.4%, "Свобода" (6.4%). На виборах мера міста у другий тур виходять Микола Романюк (31,3%) і Олександр Товстенюк (23%) від партії "Укроп", решта кандидатів мають менш ніж 5% підтримки.

В Івано-Франківську на першому місці "Свобода" (19,3%), на другому - "Українське об'єднання патріотів - Укроп" (15.2%), на третьому - "Самопоміч" (11,33%), "БПП Солідарність" - 10.6%, "Батьківщина" - 8.2%. На виборах мера міста лідирують: Олександр Шевченко - 20,8%, за право участі у другому турі борються Ігор Насалик - 19,4%, Руслан Марцінків - 17%.

Коментуючи результати дослідження виконавчий директор "Інституту досліджень регіонального розвитку України", Віктор Лапшин відзначив наявність прямих залежностей рейтингів партій і рейтингів кандидатів у мери міст.

"Результати "Українського об'єднання патріотів" як партії, яскраво показують, що незначні розбіжність в рейтингах партій та кандидатів у мери, можуть бути використані при верифікації результатів виборів. Занадто велика різниця в результатах може свідчити про можливе використання в ході голосування "виборчих сіток", - заявив він.

За словами соціолога Дмитра Громакова, інтерес до "Укропу" зумовлений, з одного боку, бажанням побачити щось нове, "а з іншого - "Укроп" є першим опозиційним проектом, який працює не в площині розділення глобальних векторів геополітичного самовизначення країни".

"Раніше у нас опозиція і влада прямували в різні боки, і єдиним маркером, який у виборців ототожнювався з тією чи іншою політичною силою, були маркери геополітичного вибору: ми йдемо в Митний союз з Росією, чи ми йдемо в Євросоюз і працюємо на своє європейське майбутнє. Оце і визначало електоральну картину на території країни, - вважає Дмитро Громаков. - Зараз Україна переживає своє зростання і у нас з'являється опозиція, яка є більш системною в плані ціннісного руху і розвитку, коли людей цікавить не так різниця в цілях, як різниця у методах їхнього досягнення. Я думаю, що для нас це досить серйозний крок уперед з точки зору розвитку політичної культури в Україні".