ua en ru

Переселенець з Криму через суд домігся права голосувати на місцевих виборах

Переселенець з Криму через суд домігся права голосувати на місцевих виборах Фото: суд

У той же день суд відмовив інший переселенке в аналогічній справі

Вимушений переселенець з Криму Яків Вітюк через суд домігся права включення його до списку виборців для голосування на місцевих виборах 2015 р. в Києві. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Комітету виборців України.

"22 жовтня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу вимушеного переселенця про включення його до списку виборців. За рішенням суду, дільнична виборча комісія №800977 територіального виборчого округу №223 (Шевченківський район Києва, - ред.) зобов'язана внести зміни до списку виборців і включити в нього дані позивача згідно з довідкою про взяття на облік вимушено переміщеної особи (ВПО)", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, після цього рішення переселенець з Криму Яків Вітюк зможе проголосувати на місцевих виборах.

У КВУ зазначили, що цього ж дня Київський апеляційний суд з різницею в кілька годин відмовив у такому позові іншої переселенке.

Зазначимо, що вчора, 22 жовтня, був останній день, коли переселенці, які написали заяву до органу ведення Державного реєстру виборців та отримали відмову щодо зміни своєї виборчої адреси, могли звернутися в суд і змусити внести себе до списку виборців. Згідно ч. 3 ст. 173 Кодексу адміністративного судочинства України, позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду не пізніше ніж за два дні до дня голосування.

Як зазначила керівник Луганської правозахисної групи та ініціативи "Маєш право. Повинен знати!" Наталі Целовальниченко в Києві таких випадків буде близько десяти.

Нагадаємо, за даними Міністерства соціальної політики станом на 19 жовтня 2015 р. в Україні зареєстровано 1 млн 537 тис. 717 переселенців з Донбасу та Криму. Наприкінці вересня Президент України Петро Порошенко заявляв про необхідність надати можливість внутрішнім переселенцям проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня. Однак ініціатива ряду громадських організацій та народних депутатів з різних фракцій, що були викладена в законопроекті №2501а-1 про надання права внутрішньо переміщеним особам брати участь у місцевих виборах, так і не була винесена на розгляд Верховної Ради.