ua en ru

Політолог: Охендовський виносить неправомірні рішення на користь "Опоблоку"

Центральна виборча комісія виносить неправомірні рішення на користь "Опозиційного блоку". Про це заявив керівник громадської організації "Демократія і вибір", харківський політолог Андрій Терещенко.

Він зазначив, що неправомірне рішення вже було винесено стосовно Слов'янської територіальної виборчої комісії. Зокрема, за його словами, ЦВК розформувала виборчком у Слов'янську після того, як той прийняв рішення не реєструвати кандидата від партії "Опозиційний блок" у мери Слов'янська. Після розпуску Слов'янської ТВК Центрвиборчком зобов'язав нову, ще не створену і неправомочну комісію, зареєструвати кандидата від "Опозиційного блоку", як суб'єкта політичного процесу на місцевих виборах.

Терещенко підкреслив, що за наявною інформацією від співробітників Центральної виборчої комісії, керівництво ЦВК готує таке ж незаконне рішення щодо Харківського обласного виборчкому, який уже прийняв рішення про відмову в реєстрації виборчого списку кандидатів від "Опозиційного блоку" в Харківську обласну раду. Причиною відмови реєструвати кандидатів "Опозиційного блоку", за словами політолога, стало порушення низки норм з боку партії, які регламентуються законом "Про місцеві вибори", серед яких строки та порядок висування.

Політолог звернув увагу, що за законом будь-які рішення, які "перекреслюють" попередні рішення місцевої виборчої комісії, оскаржуються виключно через суд.

За словами Терещенка, підготовлюване рішення є незаконним, оскільки Центральна виборча комісія не має повноважень зобов'язувати територіальну виборчу комісію.

Політолог зазначив, що голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський є адвокатом Віктора Януковича, він підтримує близькі стосунки з лідером партії "Опозиційний блок". Терещенко обурився тим, що такі неправомірні рішення виносяться при повній бездіяльності Генпрокуратурі України.