ua en ru

Зрив виборів у Маріуполі: хроніка подій

Зрив виборів у Маріуполі: хроніка подій У Маріуполі виборчі дільниці так і не відкрилися 25 жовтня

У Донецькій області через помилки у виборчих бюлетенях та відмову територіальних виборчих комісій в їх реєстрації не відкрилися 235 діляниць, з них 205 - У Маріуполі, решта - у Красноармійську.

У прес-службі ГУМВС України в Донецькій області повідомили, що міліція почала перевірку за зверненням голови ЦВК Михайла Охендовського з приводу бездіяльності Маріупольської міської виборчої комісії.

Раніше координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська заявила про неможливість провести місцеві вибори у Маріуполі до кінця 2015 року.

"Заяви щодо того, що до Нового року можна організувати вибори в Маріуполі повторно або до другого туру, сьогодні є лише заявами, яким юридично немає практичного застосування", - підкреслила Айвазовська.

За її словами, парламент повинен призначити позачергові вибори, на що потрібен час.

Айвазовська додала, що не бачить політичної волі для організації виборів в Маріуполі і Красноармійську.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко назвав ситуацію, що склалася на місцевих виборах у Маріуполі Донецької області неприпустимою.

"Я вважаю ситуацію в Маріуполі категорично неприйнятною. Я з самого початку наголошував на необхідності проведення виборів у Маріуполі і той факт, що, за моєю інформацією, там готувалися ті або інші фальсифікації, безумовно, ми допустити не можемо", - сказав він після голосування на виборчій дільниці у Києві.

Порошенко повідомив, що вже дав доручення правоохоронним органам ретельно розслідувати причини, за якими проведення виборів у Маріуполі ускладнене.

Глава держави також закликав Верховну Раду призначити нову дату виборів у Маріуполі вже до кінця поточного року.

Нагадаємо, у Маріуполі Донецької області в неділю, 25 жовтня, виборчі дільниці так і не відкрилися через відсутність бюлетенів для голосування.

Після цього блок Петра Порошенка "Солідарність" оприлюднив заяву, в якій запропонував перенести проведення місцевих виборів у Маріуполі на 15 листопада, коли заплановано другий тур виборів.

"Проведення місцевих виборів у Маріуполі зірвано за формальними ознаками - через неякісне виготовлення бюлетенів, відсутність контролю за їх тиражем та належним зберіганням", - йдеться в заяві.

Варто відзначити, що БПП покладає відповідальність за ситуацію в Маріуполі ситуацію на "Опозиційний блок".

У свою чергу "Опозиційний блок" звинуватив Президента України Петра Порошенка у зриві виборів у Маріуполі та Красноармійську Донецької області.

"Ми заявляємо, що вся вина за зрив виборів лежить особисто на президента України Петра Порошенка, який виявив цілковиту бездіяльність і потурання політиканам під патріотичними гаслами, а також забув про те, що є гарантом Конституції та демократичних прав громадян, зокрема, права на участь у виборах", - сказано в заяві партії.