ua en ru

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Другий тур виборів: хто виходить у фінал Фото: другий тур виборів

15 листопада в Україні відбудеться другий тур виборів мерів

За результатами місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня, стало очевидним, що в деяких містах України не обійтися без другого туру. Згідно з новим законом "Про місцеві вибори", вибори мерів великих міст проходять за принципом абсолютної більшості, тому для перемоги кандидату необхідно набрати 50% +1 голос. Центральна виборча комісія надала офіційні дані ще не по всіх обласних центрах, проте вже можна зробити висновок про те, в яких містах відбудеться другий тур.

Дані центральної виборчої комісії

Вінниця

Згідно з офіційними результатами, які були оприлюднені на сайті Центральної виборчої комісії, у другому турі виборів мера міста будуть брати участь Сергій Моргунов від партії "Вінницька європейська стратегія", який набрав 48,2%, і Людмила Щербаківська від партії ВО "Батьківщина" з результатом 13,5%.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Сергій Моргунов і Людмила Щербаківська


Луцьк

У Луцьку в першому турі виборів мера перемогу здобув Микола Романюк від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", за якого віддали свої голоси 39,8% виборців. Друге місце зайняв Олександр Товстенюк, який балотувався від партії "УКРОП" і набрав за результатами 32,8% голосів. Таким чином, ці два кандидати проходять у другий тур виборів мера міста.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Микола Романюк і Олександр Товстенюк


Житомир

За крісло мера Житомира у другому турі місцевих виборів будуть змагатися Сергій Сухомлин, який представляє партію "Блок Петра Порошенка "Солідарність", а також Любов Цимбалюк від партії ВО "Батьківщина". Згідно з результатами виборчої комісії, Сухомлин набрав 27,7% голосів, а Цимбалюк - 25,5%.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Сергій Сухомлин та Любов Цимбалюк


Івано-Франківськ

За офіційними результатами на виборах мера міста лідирує Ігор Насалик від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", за нього віддали свої голоси 27,5% виборців. Друге місце зайняв представник партії ВО "Свобода" Руслан Маницкив з результатом 23,3% голосів. Ці два кандидати проходять у другий тур виборів мера Івано-Франківська.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Ігор Насалик і Руслан Маницкив


Полтава

За офіційними результатами на виборах мера міста лідирує Олександр Мамай від партії "Совість України", за нього віддали свої голоси 22,98% виборців. Друге місце зайняв представник партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Андрій Матковський з результатом 18,19% голосів. Ці два кандидати проходять у другий тур виборів мера Полтави.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Олександр Мамай та Андрій Матковський


Рівне

Згідно з офіційними результатами, у другому турі виборів мера будуть змагатися Володимир Хомко та Дмитро Якимець. Хомко балотувався як самовисуванець і набрав за підсумками голосування 38,85%. Його конкурент Якимець представляє партію "Громадський контроль" і отримав 18,5% голосів.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Володимир Хомко та Дмитро Якимець


Суми

Більшість брали участь у виборах сумчан віддали свої голоси за чинного мера міста Олександра Лисенка. Він йшов на вибори від партії ВО "Батьківщина" і набрав за результатами 45,66% голосів. Конкуренцію у другому турі виборів мера йому складе представник партії "Воля народу" Анатолій Єпіфанов, якого підтримали 13,56% виборців.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Олександр Лисенко та Анатолій Єпіфанов


Хмельницький

У головних претендентів на крісло мера Хмельницького, які виходять у другий тур, не велика різниця у кількості набраних голосів. Так, за результатами екзит-полів, кандидат від партії ВО "Свобода" Олександр Симчишин набрав 24,16% голосів, а самовисуванець Костянтин Чернилевський отримав підтримку 23,56% виборців.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Олександр Симчишин та Костянтин Чернилевський


Черкаси

У Черкасах в першому турі виборів мера перемогу здобув Сергій Одарич від Партії вільних демократів, за якого віддали свої голоси 23,1% виборців. Друге місце посів Анатолій Бондаренко, який балотувався від партії ВО "Батьківщина" і набрав за результатами 11,95% голосів. Таким чином, ці два кандидати проходять у другий тур виборів мера міста.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Сергій Одарич та Анатолій Бондаренко


Чернігів

На вибори мера Чернігова балотувалися 16 кандидатів, проте жодному з них не вдалося набрати більше половини голосів. Тому в місті відбудеться другий тур, в якому будуть брати участь Олександр Соколов ("Наш край") з результатом 33,7% голосів, і Владислав Атрошенко ("Блок Петра Порошенка "Солідарність") з результатом 23,3%.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Олександр Соколов та Владислав Атрошенко


Дніпропетровськ

У Дніпропетровську другий тур виборів мера буде самим напруженим. Згідно з офіційними результатами, на першому місці опинився Олександр Вілкул від Опозиційного блоку (37,9%), а на другому Борис Філатов від партії КРІП (35,77%).

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Олександр Вілкул Борис Філатов


Дані міських виборчих комісій

Херсон

У другому турі виборів мера Херсона будуть брати участь Володимир Миколаєнко, який йшов на місцеві вибори 2015 як самовисуванець, і Володимир Сальдо, який представляє партію "Наш край". За результатами, оприлюдненими міської виборчої комисссией, кандидати набрали 20 тисяч 903 голосу і 14 тисяч 224 голоси відповідно.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Володимир Миколаєнко Володимир Сальдо


Миколаїв

На вибори мера Миколаєва балотувалися 21 кандидат, проте жодному з них не вдалося набрати більше половини голосів. Тому в місті відбудеться другий тур, в якому будуть брати участь Ігор Дятлов (Опозиційний блок) з результатом 44 тисячі 764 голосу і Олександр Сенкевич ("Сапопомич"), за якого віддали свої голоси 25 тисяч 904 виборця.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Ігор Дятлов та Олександр Сенкевич


Київ

Київський міськвиборчком оприлюднив результати обробки 100% протоколів з усіх районів столиці, згідно з яким Борислав Береза від партії "Ришучи громадяны" стане противником Віталія Кличка (БПП "Солідарність") у другому турі виборів мера Києва. Так, чинний глава міста Кличко набирав 40,57% голосів, а Береза - 8,84%.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Віталій Кличко і Борислав Береза


Запоріжжя

У другому турі виборів мера Запоріжжя будуть брати участь Володимир Буряк, які йшла на місцеві вибори 2015 як самовисуванець, і Микола Фролов, який представляє "Блок Петра Порошенка "Солідарність". За результатами, які надала міська виборча комісія, кандидати набрали 83 тисячі 029 голосів і 33 тисячі 798 голосів відповідно.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Володимир Буряк і Микола Фролов


Львів

Результати обробки 100% протоколів, які оголосила міська виборча комісія Львова, свідчать про те, що в місті відбудеться другий тур виборів. Чинний мер Андрій Садовий, який представляє партію "Самопоміч", не дотягнув до позначки 50% і набрав 49,23%. Конкуренцію йому складає Руслан Кошулинський від партії ВО "Свобода" з результатом 12,29% голосів.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Андрій Садовий і Руслан Кошулинський


Чернівці

За інформацією міської виборчої комісії на виборах мера міста лідирує самовисуванець Олексій Каспрук, за нього віддали свої голоси 38,6% виборців. Друге місце зайняв представник партії "Рідне місто" з результатом 26,7% голосів. Ці два кандидати проходять у другий тур виборів мера Чернівців.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Олексій Каспрук та Віталій Михайлішин


Кіровоград

Згідно з офіційними даними, на виборах у Кіровограді лідирують Андрій Райкович, який балотувався від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність", і самовисуванець Артем Стрижаков, вони набрали 27,49% і 24,6% відповідно. Так як ні один з кандидатів не набрав 50% +1 голос, у місті відбудеться другий тур виборів мера міста.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Андрій Райкович та Артем Стрижаков


Ужгород

За крісло мера Ужгорода у другому турі місцевих виборів будуть змагатися Богдан Андриив, який представляє партію "Відродження", а також самовисуванець Сергій Ратушняк. Точних даних за результатами міська виборча комісія поки не надала, а згідно з екзит-полами, Андриив набрав 20,4% голосів, а Ратушняк - 15%.

Другий тур виборів: хто виходить у фінал

Фото: Богдан Андриив і Сергій Ратушняк


Другий тур виборів мерів не відбудеться у трьох містах України - Тернополі, Одесі та Харкові. Так за результатами першого туру мером Одеси був переобраний Геннадій Труханов від партії "Довіряй справах" (51,33%), мером Харкова був переобраний Геннадій Кернес від партії "Відродження" (65,88%), а мером Тернополя став Сергій Надал від партії ВО "Свобода" з результатом 57,9% голосів.