ua en ru

Експерт: у Києві намагаються знизити явку на виборах з допомогою "чорних" технологій

У другому турі виборів мера столиці відкриту "брудну кампанію замінили приховані чорні піар-технології, до яких належать телефонні дзвінки з метою знизити явку на виборах. Так прокоментував політолог, кандидат політичних наук Василь Мокан повідомлення про дзвінки киянам, під час яких повідомляється про нібито відмову Віталія Кличка брати участь у фінальному етапі перегонів, передає "Єдність".

За словами експерта, до відкритих брудним технологіям, як правило, у передвиборній кампанії вдаються в першому турі, адже, коли претендентів багато, не завжди стає ясно, хто є замовником поширення подібної інформації.

"Наприклад, є 30 кандидатів, і кожен ллє один на одного бруд, роблять відповідні листівки, наклейки, матеріали і т. п., незрозуміло, хто з них вибрав стратегію брудної боротьби", - сказав Мокан.

У той же час у другому турі, коли кандидатів тільки двоє, стає очевидно, з чийого боку надходить інформація, і тому ніхто не вдається до відкритої брудної кампанії, а використовують інші методи, зокрема, телефонні дзвінки з метою дезінформації виборців, які сьогодні спостерігаються в Києві, зазначив експерт.

"Телефонні дзвінки - це досить конфіденційна технологія, про виклик знає тільки оператор, і той, хто підняв трубку. Наприклад, киянину дзвонять в 3 години ночі, представляються з штабу Кличка і агітують підтримати чинного мера на виборах. Ясна річ, що навіть у прихильників Кличка подібні речі викличуть тільки негатив, і можуть відбити бажання у людини йти на вибори", - підкреслив експерт.

У той же час політолог зазначив, що набирають обертів дзвінки до киян з повідомленням про те, що Кличко нібито відмовився від участі в другому турі і тому люди можуть не приходити на вибори.

"Другий тип дзвінків, які ми спостерігаємо зараз в столиці, це дзвінки, мета яких - дезінформувати людей і знизити явку. ЗМІ повідомляють, про час телефонних дзвінків від імені КМДА з повідомленням про те, що Кличко відмовився від другого туру, тому на вибори можна не йти. Таким чином чорні-технологи намагаються знизити явку прихильників Кличка", - повідомив він.

Нагадаємо, раніше директор департаменту благоустрою та охорони природного середовища КМДА Дмитро Білоцерківець на своїй сторінці у соцмережі повідомив, що в столиці шахраї масово телефонують киян, повідомляючи про відмову Кличка брати участь у другому турі виборів.