ua en ru

Експерт: Нардепи-агітатори провалять вибори в регіонах

Використання парламентськими партіями народних депутатів для агітації в регіонах не допоможе підвищити рейтинг цих політсил. Таку думку висловив політичний експерт Андрій Золотарьов.

Зокрема, Золотарьов зазначає, що великі політичні сили використовують нардепів в якості агітаторів, оскільки їм немає з чим йти до виборців.

"Лідерів народної довіри на місцях у парламентських партій мало. І компенсувати відверту кадрову імпотенцію в регіонах покликані VIP-агітатори - народні депутати. Але лише одного фактора приналежності до певної парламентської сили для перемоги на місцях буде мало ", - зазначив Золотарьов.

Експерт підкреслив, що нардепи-агітатори слабо обізнані у місцевій проблематиці, тому під час агітаційних зустрічей підміняють реальні справи, про які повинні звітувати кандидати, загальною риторикою. Так, за його словами, Юрій Павленко і Юрій Бойко з "Опоблока" під час поїздок по регіонах розповідають про мир і стабілізацію гривні, місцеві осередки "Батьківщини" пишуть листи Надії Савченко, а нардеп від "Відродження" Віктор Бондар під час поїздки до Харкова заявив, що до кінця року депутатська група партії "Відродження" стане другою за чисельністю фракцією Верховної Ради.

В іншій ситуації, як зазначає експерт, опинилися сили, у яких поки немає представництва в парламенті.

"Приміром, "Нашому краю" просто нікого привозити в регіони: на центральному телебаченні члени цієї політсили практично не світяться, а сенсу возити регіональних лідерів по "чужих" областях немає, так їх там ніхто не знає. Адже в Миколаєві обличчя "Нашого краю" - міський голова Юрій Гранатуров, в Харкові - народний депутат Олександр Фельдман, а в Чернігові - міський голова Олександр Соколов", - зазначив експерт.

У результаті, зазначає Золотарьов, "Нашому краю" доводиться опиратися не на підтримку загальнонаціональних лідерів, відомих по телешоу, а виключно на авторитет лідерів місцевих.

"У форматі парламентських виборів така тактика була б згубною, а от на місцевих, швидше за все, виявиться виграшною. Сильним кандидатам в мери та депутатам місцевих рад не потрібні відомі агітатори з ВР - вони агітують своїми справами", - резюмував він.