ua en ru

Експерти розповіли прогнози щодо виборів у Харкові

13 жовтня на прес-конференції на тему: "Електоральні переваги харків'ян на передодні виборів мера і депутатів міськради" експерти розповіли прогнози щодо виборів у Харкові.

За словами кандидата соціологічних наук, доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексія Боровського, згідно з даними соціологічного опитування, прогнозована явка на місцевих виборах в місті Харкові складе 63,6%.

Боровський також зазначив, що лідером електоральних симпатій, згідно з дослідженням, є Геннадій Кернес - йому довіряють 57% опитаних.

За словами експерта, якщо б місцеві вибори відбулися в найближчу неділю, то Геннадій Кернес набрав 48,7%, Юрій Сапронов - 8,1 %, Олександр Давтян - 4,4%, Тарас Ситенко - 3,9%, Ігор Балута - 3,5% голосів.

Що стосується розподілу голосів по партіях, то, продовжує Боровський, в найближчу неділю голоси харків'ян розподілилися б наступним чином: "Відрождення" - 39%, "Наш край" - 8,5 %, "Самопоміч" - 7,6%, "БПП" - 4,1%. Решта - нижче помилки вибірки, тобто, подолання ними 5-відсоткового бар'єру малоймовірне.

Таким чином, констатує експерт, основним суперником Геннадія Кернеса у боротьбі за крісло мера Харкова є Юрій Сапронов.

За словами заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, у демократичного "антикернесовського" електорату у випадку проведення виборів у 2 тури є невеликий шанс "всковирнути" стару владу. Таким чином, додає аналітик, необхідно, щоб відбулася консолідація демократичного електорату Харкова. На думку експерта, "Опозиційний блок" чекає серйозна трансформація, і представникам даної політсили потрібно визначитися зі своїми пріоритетами.

Що ж стосується того, як буде виглядати політична карта України після місцевих виборів-2015, то, на думку Директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, вона буде мати вигляд свого роду "клаптикової ковдри". Тобто, якщо раніше був умовний поділ на схід і захід, і при цьому схід і південь були повністю під монополією ПР, то сьогодні утворений електоральний вакуум в тій чи іншій мірі буде визначатися, за яку політичну силу йому голосувати.

Що ж стосується лідерства Геннадія Кернеса, яке демонструють результати опитування, то, зазначає експерт, це пояснюється тим, що люди хочуть голосувати за тих, кого вони знають. Тим не менше, крім Кернеса, відомі харків'яни теж можуть претендувати на підтримку виборців.

За словами Віталія Бали, інтригою місцевих виборів-2015 в Харкові є питання - чи буде другий тур виборів мера чи ні.

Експерти розповіли прогнози щодо виборів у Харкові