ua en ru

Комітет Ради не зміг прийняти рішення щодо позачергових виборів у Кривому Розі

Комітет Ради не зміг прийняти рішення щодо позачергових виборів у Кривому Розі Фото: Верховна Рада

Комитет рекомендував визначитися з цим питанням депутатам у сесійній залі

Парламентський комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування не зміг визначитися щодо проведення позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року і рекомендував визначитися з цим питанням депутатам у сесійній залі. Про це журналістам повідомив член комітету з питань правовоі політики Леонід Ємець, передає кореспондент "РБК-Україна".

Перед тим на комітеті відбулося обговорення необхідності дострокового припинення повноважень міського голови Кривого Рогу представника "Опозиційного блоку" Юрія Вілкула.

Депутати пояснили необхідність припинення повноважень Вілкулом, через те, що останній незаконно обійняв цю посаду.

"Він цю присягу прийняв не згідно чинного законодавства",- сказав лідер фракціі "Самопоміч" Березюк.

Проте депутати-члени комітету зауважили, якщо парламент схвалить такий проект закону, то Вілкул все-одно виконуватиме обов'язки міського голови, оскільки обіймав цю посаду і до чергового призначення.

Також Березюк пояснив, чому рішення про призначення виборів виноситься у парламент у вигляді проекту закону, а не проекту постанови, як практикувалося раніше. Так, проект постанови простіше оскаржити Вищим адміністративним судом, ніж проект закону, який може оскаржити Конституційний суд.

Варто зауважити, що заступник лідера фракції БПП Ігор Кононенко відмітив журналістам, що неузгодженим залишається питання формату цієї законодавчої ініціативи - у вигляді проекту постанови чи проекту закону.

"Зараз Рада коаліціі повина визначитися, чи це буде закон чи це буде постанова, бо є різні позиціі. Одна з позицій, що закон не є конституційним...і ще одне питання – це виконання чи невиконання обов'язків чинного мера",- розповів Кононенко.

Нагадаємо, до Верховної Ради України внесений законопроект №3613 "Про призначення позачергових виборів Криворізького міського голови". Відповідний документ зареєстрований на сайті парламенту.