ua en ru

Кондрашов: Вибори в столиці складно назвати чесними і демократичними

Кондрашов: Вибори в столиці складно назвати чесними і демократичними

Вибори у столиці складно назвати чесними і демократичними. Так минулі вибори прокоментував кандидат на пост мера Києва, голова ради Партії місцевого самоврядування Олександр Кондрашов.

"Вибори в столиці складно назвати чесними і демократичними. Ряд грубих порушень виборчого законодавства, різке зростання явки після закриття виборчих дільниць, факти підкупу виборців та порушення режиму тиші не додають прозорості виборчому процесу", - заявив політик.

Він зазначив, що створюється таке враження, що підсумки місцевих виборів у столиці були задовго сплановані владою.

"І на даному етапі у міській територіальній виборчій комісії під ці результати коригують реальні підсумки голосування, що цілком можна пояснити затягуванням процесу підрахунку голосів. Занепокоєння викликає різке зростання явки виборців. На 16.00 вона становила 20%. На 17.30 - вже 35%. А вже після закриття виборчих дільниць, явка зросла до 41,87%, хоча спостерігачі від Партії місцевого самоврядування не зафіксували до кінця дня різкого припливу киян на пункти голосування. У будь-якому випадку, рекордно низька реальна явка свідчить про тотальне розчарування і недовіру людей до нинішньої влади", - говорить Кондрашов.

Політик також заявив, що минулі вибори були найбруднішими за всю історію незалежності України. На його думку, районні тервиборчкоми, а зараз - міська ТВК, робить все можливе, щоб підігнати до затверджених на Банковій підсумків реальні показники.

"Вражає те, що на офіційному сайті Київської міської територіальної виборчої комісії відсутня яка-небудь інформація щодо місцевих виборів 2015 року. Більш ніж дивно поводиться голова міської ТВК. Анатолій Сульдін публічно озвучує п'ятірку політичних сил, які долають прохідний бар'єр за підсумками обробки 50% бюлетенів, при цьому не називає кількості голосів, які набрали ці партії. І я цілком поділяю точку зору моїх колег - кандидатів, що таким чином міськтервиборчком виконує замовлення Адміністрації Президента, коригуючи в ручному режимі підсумки голосування. А якщо ще врахувати масові факти підкупу виборців, передвиборну агітацію певних політсил в період режиму тиші, офіційну статистику МВС, яка свідчить про 400 фактів порушення законодавства, назвати вибори чесними дуже важко", - говорить Кондрашов.

Голова ради Політичної партії місцевого самоврядування заявив, що його політична сила стоїть на принциповій позиції необхідності зміни закону про вибори.

"Для досягнення Україною європейських принципів демократичності виборів, у чинному законодавстві необхідно встановити нижній поріг мінімальної явки виборців. І коли ми говоримо про те, що мер повинен бути обраний більшістю киян, мінімальна явка виборців повинна бути закріплена на рівні 50%", - зазначив політик.