ua en ru

Медведчук: результати місцевих виборів можуть поставити під сумнів легітимність обраних осіб

Результати місцевих виборів можуть поставити під сумнів легітимність обраних осіб. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Падіння інтересу виборців до процесу формування влади на місцях спостерігалося у всіх без винятку регіонах, що говорить про системність і масштабність проблеми, а також дає всі підстави стверджувати: кредит народної довіри, який отримали «майданні» лідери, повністю вичерпано... Для провладної команди це вже не просто тривожний дзвіночок, а справжній сполох, що свідчить про те, що народ більше не має наміру грати в «свято демократії» за правилами, встановленими чиновниками і політиками", - заявив він.

За словами політика, новий закон про вибори є "результатом кулуарних домовленостей провладних сил", і розробляли його з єдиною метою - зберегти статус-кво, "законсервувати стару схему".

Також, зазначив Медведчук, масові порушення в першому турі місцевих виборів переконали українців у тому, що ці вибори нічого не вирішують.

Лідер "Українського вибору" підкреслив, що народ перестав вірити обіцянкам політиків, оскільки "розмови про реформи так і залишаються розмовами".

"Результати голосування на виборах в органи місцевого самоврядування не тільки розгромні для влади, але і можуть поставити під сумнів легітимність обраних осіб. Оскільки мова йде про представницьку демократію, виникає закономірне питання: чи може, наприклад, виражати інтереси всієї територіальної громади мер, обраний лише 1/7 частиною городян? У цьому випадку існує небезпека, що українці захочуть змінити владу, якій вони не довіряють. Однак на місцях як не було, так і немає реальних правових механізмів, які дозволяють своєчасно і демократичним шляхом відправляти у відставку політиків, які не виправдали довіру. Влада не виражає інтереси народу на всіх рівнях, через що українці з кожним днем все більше втрачають віру в те, що зміни, які дозволять поліпшити їх життя, можливі. А це загрожує новими випробуваннями і потрясіннями для України", - резюмував політик.