ua en ru

Медведчук: Українцям не роз'яснили правила заповнення бюлетеня для голосування

Українцям не роз'яснили правила заповнення бюлетеня для голосування. Таку думку висловив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Для того, щоб вибори відбулися, потрібно, щоб виборці ще розібралися в бюлетенях. Адже, як показало дослідження КМІС, українці не дуже розуміють, з чим будуть мати справу", - зазначив він.

При цьому, добавив Медведчук, деякі підсумки виборів можна підводити вже зараз.

"По-перше, всі розмови про відкриті списки на практиці не призвели до того, що виборцю простіше буде самостійно вибрати імпонуючих йому кандидатів (як у скандинавських країнах, Швейцарії і деяких інших країн). Навпаки, тепер інформації про те, які люди представляють партії, стало менше: раніше в бюлетені було по п'ять кандидатів від кожного суб'єкта виборів, зараз - по два, а то й по одному", - зазначив він.

По-друге, як зазначив політик, за кількістю великих скандалів, пов'язаних з реєстрацією на місцях окремих політичних сил та кандидатів, "ці вибори багаторазово переплюнули ті, що відбувалися в 2010-му, коли скандали були локалізовані на Львівщині через списки "Батьківщини".

"По-третє, і це, мабуть, найголовніше: позбавлення переселенців з Донбасу права голосу на майбутніх виборах - найсильніший удар по ідеї єдності України. Переселенці цілком правомірно побачать в цьому ставлення до жителів Донбасу як до людей другого сорту. І якщо раніше ще можна було говорити, що таку позицію - позбавити переселенців права голосу - займають окремі політики і громадські діячі, то позбавлення внутрішньо переміщених осіб права обирати мерів та депутатів за новим (фактичного) місцем проживання - це вже рішення київської влади", - заявив він.

При цьому, за словами Медведчука, в Європі зовсім протилежний підхід до участі в місцевих виборах.

"Там не тільки не ділять своїх громадян на сорти. У ряді держав проголосувати на виборах можуть навіть громадяни інших країн, які легально проживають на цій території. Що ж стосується громадян держав ЄС, то вони можуть брати участь у місцевих виборах практично в будь-якій країні Євросоюзу". - додав політик.