ua en ru

Мирний: Повертати вулицям історичні назви потрібно з урахуванням думки місцевої громади

Перейменування вулиць у Києві не повинно проводитися в інтересах тієї чи іншої політичної сили, а повертати історичні назви можна, але тільки з урахуванням думки жителів і місцевої громади. Про це сьогодні, 15 жовтня, на прес-конференції заявив кандидат у мери Києва від ВО "Свобода" Олександр Мирний.

"Я абсолютно спокійно ставлюся до питання перейменування вулиць. Всі процеси, які йдуть у цьому напрямку, повинні в першу чергу враховувати інтереси киян і обов'язково бути узгоджені з позицією громадськості. І найголовніше, якщо ми хочемо зробити Київ зручним і комфортним для життя містом, потрібно пам'ятати про його славну історію. Тобто повертати вулицям та мікрорайонам ті назви, які вони отримували при народженні. Зараз є спокуса повторити колишні помилки, провести перейменування з міркування політичної доцільності. Я противник такого підходу: в першу чергу вулицям міста потрібно повертати історичні імена", - заявив Мирний.

Він підкреслив, що правильно оцінити проблеми Києва і знайти оптимальний спосіб їх вирішення може людина, яка тут народилась, виросла і відчуває дух рідного міста.

"Я киянин, народився на Червоному Хуторі, раніше це була околиця Києва, а зараз мало не центр Дарниці. У Києві народилася моя мама, тут жила моя бабуся, так що я можу сказати, що я корінний киянин. І не просто киянин, а дарницький киянин. Коли я був маленьким цей момент теж мав значення - ми всі кияни, але є ще й маленька батьківщина. Для когось Дарниця, для когось Святошино або Татарка. Якщо ти живеш в якомусь місці з самого народження, ти відчуваєш його дух, ти його впізнаєш за запахом. Ти розумієш з півслова іншого киянина і знаєш про проблеми міста не з чуток", - заявив Олександр Мирний.

Нагадаємо, нещодавно депутати Київради на пленарному засіданні прийняли рішення про перейменування кількох вулиць і провулків. Вулицю з проектною назвою Житлова перейменували у вулицю Кахи Бендукідзе (Печерський район), безіменний проїзд від вул. Заболотного до Національного музею народної архітектури та побуту (Пирогово) назвали вул. Академіка Тронька (Голосіївський район), вулицю з проектною назвою 19 км Житомирського шосе (від Житомирського шосе до кінця забудови) назвали вулицею Оборони Києва (Святошинський район).