ua en ru

Нардеп: На виборах у Дніпропетровську виявлено фальсифікації на користь "Укропу" і "Відродження"

У Бабушкінській районній комісії міста Дніпропетровськ під час підбиття підсумків голосування в районі виявлені фальсифікації в протоколах підрахунку голосів на 11 дільницях. Про це повідомив депутат Верховної Ради Дмитро Шпенов.

"Зараз у мене на руках є протоколи в оригіналі, які були зроблені в двадцяти двох примірниках, вони знаходяться у багатьох політичних партій. І зараз вже приїздило кілька партій, які заявляли, що 11 протоколів сфальсифіковано, збільшено на 302 партія "Відродження" і на 200 з чимось голосів партія "Укроп". І це чітка фальсифікація, яка визначається легко і просто, в даному випадку, головне, щоб комісія захотіла зробити. Тільки що ставили на голосування, комісія категорично не захотіла спускатися вниз і встановлювати навіть не перерахунок - кожен мішок упакований безпосередньо. Партія - упаковано і записано, скільки за неї проголосовано, окреме кількість бюлетенів. Це комісія відмовилася зробити. І я вважаю, що це питання однозначно зайшов у кримінальну площину, і винні будуть покарані. А кримінальна відповідальність за фальсифікацію виборів передбачена законом "Про вибори" досить таки велика - від п'яти років", - сказав він.

За словами народного депутата, фальсифікація пов'язана з намаганням насамперед збільшити кількість голосів за партію "Відродження", яка зараз проходить в міську раду.

Фальсифікації полягає в тому, що були підмінені протоколи на 11-ти дільницях. Було збільшено кількість голосів на користь партії Кріп і "Відродження" більше ніж на 600 голосів.

За фактом правопорушення подана скарга до комісії, а також подані заяви в СБУ, МВС і Прокуратури. Членам комісії, які зробили фальсифікації, загрожує до 5 років позбавлення волі.

У зв'язку з виявленими розбіжностями даних на 11 дільницях на користь партій "Укроп" і "Відродження", представники політсил: Опозиційного блоку, БПП, "Самопоміч", "Батьківщина" вимагають перерахунку голосів.

"Рейдери Корбан і Філатов все життя крали підприємства через підроблені підписи і печатки. Тепер вони намагаються вкрасти вибір людей. Ми не дамо це зробити", - сказав нардеп Шпенов.

В даний час в комісії вже почала працювати слідча група МВС і СБУ.