ua en ru

ОБСЄ заявила про відповідність виборів в Україні демократичним стандартам

ОБСЄ заявила про відповідність виборів в Україні демократичним стандартам Фото: глава місії БДІПЛ ОБСЄ в Україні Тана Де Зулуета

БДІПЛ ОБСЄ незадоволена проплаченим висвітленням виборчої кампанії в ЗМІ

Місцеві вибори в Україні загалом пройшли відповідно до демократичних стандартів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

"В Україні місцеві вибори були конкурентними і добре організованими, і кампанія, в цілому, продемонструвала вірність демократичним принципам", - йдеться в повідомленні.

Тим не менш, спостерігачі БДІПЛ ОБСЄ вважають, що складність законодавчої бази, переважання потужних економічних груп, загрози та фізичні напади на кандидатів підкреслюють необхідність подальших реформ.

"У більшості регіонів країни, незважаючи на неясність закону "Про вибори", виборчому персоналу багато в чому вдалося забезпечити виборцям право проголосувати", - зазначила глава місії БДІПЛ ОБСЄ Тана де Зулуета.

За словами глави делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Тернстрема, вибори були відправною точкою децентралізації і територіальної реформи в Україні.

"Для чергових виборів, ми закликаємо владу переглянути чинне законодавство з метою більш точного відображення волі виборців", - підкреслив він.

Крім того, в ОБСЄ зазначили, що політичні сили і бізнес, які контролюють ЗМІ, впливають на редакційну політику, а висвітлення виборчої кампанії у ЗМІ було часто проплаченим.

Нагадаємо, Порошенко подякував українцям за відповідальний вибір.