ua en ru

ОПОРА: Порушення правил ведення агітації є наймасовішим зловживанням

ОПОРА: Порушення правил ведення агітації є наймасовішим зловживанням Фото: місцеві вибори

Наразі спостерігачі ОПОРИ повідомляють про понад 60 таких випадків в усіх областях країни

Наймасовішим зловживанням нинішньої передвиборчої кампанії є порушення правил ведення агітації. Про це заявила експерт Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, передає Радіо Свобода.

"Найбільш типовими порушеннями залишається незаконна агітація, тобто агітація без вихідних даних, агітація поза виборчим фондом, а також, на жаль, зловживання адміністративним ресурсом, зокрема бюджетним і медійним", - зазначила вона.

Наразі спостерігачі ОПОРИ повідомляють про понад 60 таких випадків в усіх областях країни.

"У Чернігові, приміром, зараз реалізується місцева програма допомоги населенню. Фактично ця програма розрахована до 2018 року, але, на жаль, всі виплати, які цією програмою передбачені сконцентрувалися саме в цьому виборчому періоді", - розповідає експерт.

Також фіксуються факти непрямого підкупу виборців. Хоча від моменту офіційної реєстрації кандидатів на місцевих виборах їх кількість зменшилася, констатує аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

"На місцевих виборах підкуп виборців може стати однією з найбільш ефективних технологій. Чим менша територіальна громада, тим більший коефіцієнт корисної дії від застосувань оцих незаконних методів ведення передвиборної агітації і недобросовісні кандидати прекрасно розуміють, що в невеликих відносно громадах достатньо буде купити декілька тисяч голосів виборців для того, щоб отримати конкурентну перевагу", - каже Клюжев.

Поширеною, за даними ОПОРИ залишається практика надання виборцям безкоштовно або на пільгових умовах творів, майна, послуг, зокрема цільової матеріальної допомоги на оздоровлення, роздача продуктових наборів, покращення благоустрою та інфраструктури територій. За словами Клюжева, ці порушення хоч і не носять системного характеру, але фіксуються в усіх областях України.

Нагадаємо, згідно із дослідженнями ОПОРИ, бюлетень для голосування на місцевих виборах 2015 року є незрозумілий для виборців.