ua en ru

ОПОРА розповіла про основні проблеми в ході підрахунку голосів на виборах

ОПОРА розповіла про основні проблеми в ході підрахунку голосів на виборах Фото: вибори

Сьогодні всі ТВК повинні прийняти рішення про обрання відповідних голів або про проведення повторного голосування або визнання виборів такими, що не відбулися

Громадянська мережа ОПОРА розповіла про основні проблеми в ході підрахунку голосів на місцевих виборах в Україні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації.

Так, сьогодні сільські, селищні та міські територіальні виборчі комісії повинні прийняти рішення про обрання відповідних голів або про проведення повторного голосування або визнання виборів такими, що не відбулися. До 4 листопада всі ТВК зобов'язані встановити результати виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі.

ОПОРА повідомляє, що станом на 29 жовтня процес прийому і перевірки виборчої документації ТВК відбувається відповідно до визначених законом процедур і термінів. Однак наявність окремих технічних помилок істотно сповільнили та ускладнили процес встановлення підсумків голосування у виборчих округах.

Основною проблемою, які фіксують спостерігачі ОПОРИ на цьому етапі, є помилки в протоколах дільничних виборчих комісій, зокрема розбіжність у цифрах (логічні помилки), незаповнені розділи протоколу, неприпустимі виправлення, некоректне визначення процентних даних (неправильне округлення чисел).

За неналежне оформлення або неналежну пакування виборчої документації дільничними виборчими комісіями ТВК неодноразово відправляла протоколи на уточнення. Якщо пакети з документами було розпечатано, що приймалося рішення про повторний підрахунок голосів.

В ОПОРІ зазначили, що Київська міська виборча комісія прийняла протоколи про підрахунок від 3 з 10 РІК. Печерська і Голосіївська вже здали виборчі документи, Деснянський виборчі комісії відправили на уточнення (за допущену технічну помилку). Найбільш проблемною є Подільська РІК, там ряд ДВК були відправлені на перерахунок.

У Миколаївській області основними технічними помилками, які допустили комісії у протоколах, є неправильно пораховані відсотки голосів, неправильно заповнені назви партій і відсутність ПІБ кандидатів, неправильно оформлені акти про невідповідність кількості виданих та отриманих бюлетенів, відсутність печатки на протоколі, порушення умов транспортування протоколів (привезли просто в пластиковій папці), виправлення у протоколах та актах (недбале заповнення).

Процес прийому виборчих документів Миколаївською міською виборчою комісією відбувався протягом більше 2 діб.

Нагадаємо, за результатами обробки 88% протоколів у другий тур виборів мера Києва виходять Віталій Кличко ("БПП-Солідарність") і Борислав Береза ("Партія рішучих громадян").