ua en ru

Опитування: До другого туру виборів мера Дніпропетровська виходять Вілкул та Краснов

Опитування: До другого туру виборів мера Дніпропетровська виходять Вілкул та Краснов

Конкуренцію Олександру Вілкулу на виборах міського голови Дніпропетровська складе Загід Краснов. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного компанією USS Reseаrch.

Якби вибори проходили найближчої неділі, то за представника "Опоблоку" Олександра Вілкула проголосували б 29,3% людей, які визначилися з вибором, за Загіда Краснова, якого висунула партія "Громадська сила", свої голоси віддали б 23,9% респондентів. За представника партії "УКРОП" Бориса Філатова готові проголосувати 17,3% жителів Дніпропетровська. Таким чином, до другого туру виборів, найімовірніше, вийдуть Олександр Вілкул та Загід Краснов.

Що стосується підтримки політичних сил на місцевих виборах, то до Дніпропетровської міськради, за даними соцопитування, проходять п'ять партій. Так, "Опозиційний блок" готові підтримати 29,3% виборців, що визначилися зі своїм вибором, партію "Громадська сила" - 23,5%. За партію "УКРОП" свої голоси готові віддати 16,0% респондентів, за партію "Наш край" - 6,2%, БПП "Солідарність" - 5,6%. Рівень підтримки ВО "Батьківщина" (4,8%) перебуває у безпосередній близькості від прохідного бар'єру. У теж час кожний десятий житель міста (10,1%) ще не визначився, кому віддати свій голос на місцевих виборах.

За словами політолога Вадима Карасьова, результат виборів мера може стати несподіванкою для основних претендентів. "У Вілкула немає електоральних ресурсів на другий тур, зате вони є у Краснова та Філатова. У той же час у другому турі зазвичай має перевагу компромісний кандидат. Судячи з усього, широку коаліцію проти "Опоблоку" зможе створити саме Загід Краснов від "Громадської сили", - вважає експерт.

Вадим Карасьов також відзначає, що навіть коли Вілкул виграє вибори мера, то у міськраді йому доведеться працювати з опозиційною більшістю. "Найімовірніше, політсили, які пройдуть до Дніпропетровської міськради - і БПП "Солідарність", і "Наш край", і "УКРОП"-, будуть консолідуватися навколо Краснова. Інакше міськрада буде недієздатною", - вважає експерт.

Дослідження проведене у м Дніпропетровськ компанією USS Reseаrch з 9 по 13 жовтня 2015 року. Методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face) було опитано 1200 респондентів - зареєстрованих жителів Дніпропетровська віком від 18 років. Максимальна статистична похибка вибірки (з довірчою ймовірністю 0,95 і без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,8%.