ua en ru

Політолог: Несподіваний рейтинг Омельченка став причиною нападок політконкурентів

Високий рейтинг екс-мера столиці Олександра Омельченка став причиною нападок політичних конкурентів у боротьбі за крісло міського голови. Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, коментуючи хід виборчої кампанії в столиці.

Експерт вважає, що більшість кандидатів націлені на те, щоб потрапити у другий тур, де вони можуть легко перемогти чинного мера.

"Багато хто з кандидатів у мери Києва впевнені в тому, що потрапивши у другий тур, вони легко перемагають чинного керівника столиці Віталія Кличка, тому сьогодні ведеться боротьба виключно за потрапляння у другий тур", - пояснює Карасьов.

За його словами, для багатьох кандидатів Омельченко став несподіваним конкурентом.

"Ніхто з учасників кампанії не планував і не прораховував участь Омельченко в цих перегонах, тому його списали як конкурента і завчасно назвали політичним пенсіонером. Але в той же час, портфоліо з реалізованих "добрих справ" часів мерства і ностальгія за старим добрим Києвом зіграли свою роль, і дають "Сан Саничу" непогані шанси на потрапляння у другий тур", - вважає експерт.

Він пояснив, що на тлі колишнього мера, який запам'ятався киянам позитивними змінами в місті, інші претенденти на посаду градоначальника виглядає не в кращому світлі, тому намагаються зіпсувати імідж Омельченко.

"Саме несподівано пристойний рейтинг екс-голови Києва Олександра Омельченка став причиною нападок на нього з боку конкурентів, які на тлі досвідченого екс-керівника столиці виглядають дещо голослівними і бездіяльними. Що власне і провокує напади на першого", - додає Карасьов.

У цілому, на думку експерта, на цих виборах успіх буде на боці успішних управлінців, а не політичних активістів, які спекулюють загальнодержавними питаннями, незважаючи на їх недоречність на місцевих виборах.

"В цілому ми спостерігаємо наступну тенденцію, коли населення втомилося від популізму і політики гасел, і на сьогодні готове віддати свої симпатії за проекти, в яких знайде досвідчених господарників і умілих менеджерів. Тому ці вибори можуть стати парадом успішних і популярних мерів, а не політичних активістів, які намагаються за рахунок спекуляції на національних питаннях, увійти в місцеві ради", - прогнозує експерт.