ua en ru

Політолог: Рішення ЦВК на користь інтересів однієї з партій ставить під сумнів всю діяльність комісії

Такого тиску з боку ЦВК на нижчестоящі комісії на користь політичних інтересів однієї з партій не було за всю історію незалежної України. Про це заявив член громадської організації "Політика і суспільство" Віктор Крупін.

На його думку, лобіювання інтересів партії "Опозиційний блок" в діях Центрвиборчкому не просто простежується, а проходить "червоною ниткою" через всю виборчу кампанію місцевих виборів в Україні. А тричі прийняте рішення двох складів Харківського виборчкому про відмову в реєстрації "Опоблоку" може говорити лише про те, що ряд порушень, які були допущені партією в процесі висування кандидатів, дійсно є законним приводом, щоб відмовити їй у реєстрації.

"ЦВК грається з законом. Мало того, що вони в черговий раз скасували постанову Харківського облвиборчкому, вона заборонила друк бюлетенів для голосування з виборів до обласної ради", - розповів політолог.

За його словами, скасування друку виборчих бюлетенів загрожує порушенням встановлених законом строків переходу від поточної стадії виборчого процесу до наступної і веде до зриву самих виборів в обласну раду.

"Напевно, так яро захищати інтереси однієї політсили, порушуючи всі норми закону і нехтуючи всіма правилами не міг жоден склад Центрвиборчкому. Такі рішення ставлять під сумнів всю його діяльність. Впевнений, що пан Охендовський - глава нинішньої Центральної виборчої комісії - солідна зброя в політичній грі Опоблоку. І одне дійсно стріляє", - підкреслив Віктор Крупін.

Він заявив, що Михайло Охендовський "щільно закріпився" в ЦВК ще з 2004 року, коли став членом комісії, саме тієї ЦВК яка прийняла постанову і проголосив Віктора Януковича переможцем президентської кампанії 2004 року, і всім відомо чим закінчилися події 2004 року. Самі ж постанови Центрвиборчкому про результати виборів були скасовані Верховним Судом України. У 2013 році він був обраний головою комісії.

"Охендовський захищав інтереси Віктора Януковича у 2004 році, у 2007 році потрапив до комісії за квотою Партії регіонів, і під час роботи в комісії неодноразово закривав очі на явні факти порушення виборчого законодавства під час місцевих виборів 2010 року, парламентських виборів 2012 років та довиборах у 2013 році. Не дивно, що з боку ряду депутатів був зареєстрований офіційний запит до президента Петра Порошенка з вимогою скасувати указ про нагородження голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського орденом Ярослава Мудрого V-го ступеня", - розповів політолог.

Він також нагадав, що Центрвиборчком розформував виборчу комісію в Слов'янську після того, як та прийняла рішення не реєструвати кандидата від партії "Опозиційний блок" у мери Слов'янська. Після розпуску Слов'янської ТВК Центральна виборча комісія зобов'язала нову, ще не створену і неправомочну комісію, зареєструвати кандидата від "Опозиційного блоку" як суб'єкта політичного процесу на місцевих виборах. В результаті, після тиску ЦВК кандидат від "Опоблоку" Вадим Лях все ж таки був зареєстрований.

Нагадаємо, Харківська обласна виборча комісія 1 жовтня відмовила "Опозиційного блоку" в реєстрації виборчого списку кандидатів у Харківську облраду. 7 жовтня ЦВК скасувала постанову облвиборчкому і зобов'язала вирішити питання про реєстрацію списку до 8 жовтня. 8 жовтня облвиборчком знову відмовив "Опоблоку" у реєстрації. 9 жовтня облвиборчком був розпущений.

ЦВК сформувала нову Харківську обласну виборчу комісію вчора, 12 жовтня. Також ЦВК зобов'язала нову комісію зареєструвати списки кандидатів у депутати від "Опоблоку".

13 жовтня Харківська обласна виборча комісія в черговий раз відмовилася реєструвати список кандидатів "Опоблоку" в облраду.