ua en ru

Політологи назвали БПП і "Батьківщину" головними переможцями місцевих виборів

Найбільшого успіху на місцевих виборах домоглися "Блок Петра Порошенка" і партія "Батьківщина". Такого висновку дійшли провідні українські політологи, підбиваючи підсумки місцевих виборів на прес-конференції.

"Партії проходили іспит на здатність мати серйозні регіональні організації, серйозні партійні осередки. Ті партії, які є бенефіціарами цих виборів, фактично стають загальнонаціональними. Головні бенефіціари цих місцевих виборів, насамперед, у партійному вимірі - партія президента та партія Юлії Тимошенко", - зазначив на прес-конференції директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він також вважає, що "виграють ті партії, які піднімаються не на емоції, не на хвилі війни і Революції 2014 року, а за якими стоїть кропітка робота штабів".

"Невипадково, що "Народний фронт" після цих виборів зник з партійно-політичного олімпу", - зазначив Карасьов.

На думку політолога, у новому парламенті може визріти нова структура - це БПП і "Батьківщина", УКРОП і Самопоміч.

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко наголосив, що за підсумками виборів до місцевих рад ми маємо лише дві політичні сили, які представлені в усіх 23 обласних центрах.

"Дві політичні сили поділяють першість: БПП (9 027 мандатів) і "Батьківщина", яку очолює Тимошенко (8 867), що лише на 160 мандатів менше", - навів цифри Матвієнко. - І якщо взяти у відсотках, то Блок Петра Порошенка набирає 19,9%, партія «Батьківщина» - 18,1%».

"Ми отримали чітку градацію, чітку розстановку політичних сил. Перше місце Блок Петра Порошенка здобув завдяки утилізації двох доволі потужних донедавна політичних сил ("Удар" і "Народний фронт") і, звичайно, завдяки амінресурсу. Якщо говорити про успіх "Батьківщини", то це потужний організаційний ресурс на місцях: осередки аж до сіл і селищ, а також принципова позиція фракції в парламенті", - пояснив експерт причини успіху політичних сил - лідерів на місцевих виборах.

Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що основні загальнонаціональні партії, які знаходяться в парламенті, підтвердили на виборах свою присутність і вплив і в місцевих органах влади.

"Основні партії, які були в парламенті, підтвердили свою присутність і в місцевих органах влади. "Батьківщина" довела, що вона або може спокійно працювати з цим парламентом, або може спокійно йти на дострокові парламентські вибори. Тобто вона підтвердила свою спроможність", - зазначив Небоженко.

Політолог також звернув увагу на важливість того, на яких принципах тепер будуть об'єднуватися партії у місцевих радах.