ua en ru

В Україні настав "день тиші" перед місцевими виборами

В Україні настав "день тиші" перед місцевими виборами Фото: День тиші

Сьогодні в Україні заборонена будь-яка агітація кандидатів і партій

В Україні сьогодні, 24 жовтня, настав "день тиші" перед місцевими виборами 2015 р. Відповідно до ч. 2 ст. 47 закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", сьогодні заборонена будь-яка передвиборна агітація.

"Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється", - йдеться в законі про місцеві вибори.

Таким чином, "день тиші" перед місцевими виборами настав опівночі з 23 на 24 жовтня.

В "день тиші" та безпосередньо в день виборів забороняється проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо) від імені кандидатів та місцевих організацій партій.

Крім того, сьогодні забороняється проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів на підтримку партій або кандидатів, які беруть участь у місцевих виборах.

Основним завданням "дня тиші" є забезпечити кожному виборцю самостійність вибору і захистити його від впливу агітації і психологічного тиску.

З тією ж метою запроваджується заборона на публікацію результатів опитувань громадської думки, які можуть вплинути на дії виборців.

Не поширюється "день тиші" на розповсюдження інформації безпосередньо про самі вибори, заклики взяти в них участь, роз'яснення законодавчих норм та порядку голосування.

Здійснення політичної агітації поза термінів тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні стартувала виборча кампанія по місцевих виборах 2015 р. Завтра, 25 жовтня, по всій країні відкриються виборчі дільниці для голосування.