ua en ru

"Укроп" вимагає негайної відставки Охендовського

"Українське об'єднання патріотів - Укроп" вимагає звільнення голови ЦВК Михайла Охендовського, розслідування численних порушень членами ЦВК та комісій нижчого рівня, а також надання оцінки діям суддів, які блокують розгляд справ за фактами порушення виборчого законодавства. Про це йдеться в заяві Укропу, оприлюдненій на сайті партії.

"Ми, громадяни і патріоти України, вимагаємо негайної відставки голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського і прийняття рішучих заходів для проведення законних, прозорих і чесних виборів до місцевих рад 25 жовтня", - йдеться в документі.

В Укропі впевнені, що подальше перебування на посаді голови ЦВК Михайла Охендовського є прямою загрозою прозорості виборів, а значить - і легітимності обраної на них влади. У партії підкреслили, що Охендовський увійшов у ЦВК за квотою Партії регіонів, і обіймає свою посаду, незважаючи на те, що він причетний до численних порушень виборчого процесу, а повноваження комісії минули більше року тому.

"Але головне в тому, що він і його подільники в територіальних виборчих комісіях і сьогодні продовжують ганебну практику порушень виборчого процесу і фальсифікації виборів, знайому нам з часів Януковича", - зазначають в партії.

Особливо тривожна ситуація, на думку партії, склалася в Дніпропетровську, Маріуполі, де місцеві комісії задіюють весь арсенал порушень законодавства про вибори. Наприклад, як зазначається, у Дніпропетровську міська виборча комісія була перенесена з приміщення міської ради у приміщення обласної ради, який повністю контролюється колишніми і діючими членами Партії регіонів і високопоставленими чиновниками режиму Януковича. Крім того, з істотними порушеннями були визначені межі виборчих округів, а заміна членів комісій у Дніпропетровську, Маріуполі відбувається без урахування думки партій, які делегують їх, і за фальшивими документами, що ЦВК не бере до уваги. За інформацією Укропу, "у ряді випадків ці документи зберігалися в ЦВК помічником народного депутата України Дмитра Шпенова - члена "Опозиційного блоку", найближчого соратника і особистого юриста одного з лідерів цієї партії Олександра Вілкула".

Також в Укропі відзначають, що замовлення на друк бюлетенів направляються в друкарні, пов'язані зі спонсорами "Опозиційного блоку".

"Реакція Центрвиборчкому на ці порушення свідчить про злочинну бездіяльність Михайла Охендовського і комісії в цілому. Державний орган, створений спеціально для того, щоб забезпечувати прозорість і законність процесу виборів, фактично покриває кричущі порушення виборчого законодавства. Це змушує нас підозрювати незмінюваного голову ЦВК в злочинній змові з його колишніми колегами по Партії регіонів, які виступають під брендом "Опозиційного блоку". Мета цієї змови зрозуміла: фальсифікувати результати місцевих виборів у східних областях України, забезпечивши незаконну "перемогу" реваншистських антиукраїнських сил. А якщо фальсифікація стане неможливою - зірвати виборчий процес, позбавивши жителів східних областей можливості отримати оновлені органи місцевого самоврядування", - переконані в партії.

"Ми закликаємо Президента України, Верховну Раду, правоохоронні та силові органи зупинити цей політичний "договірняк", припинити повноваження Охендовського, термін якого давно минув, і забезпечити прозорий, відкритий і чесний виборчий процес, гарантований Конституцією України. До виборів залишилося три дні. Саме вони покажуть, на чиєму боці вищі чиновники країни - на боці народу України або недобитків режиму Януковича", - наголошується в заяві Кропу.

Звернення адресоване Президенту України Петру Порошенку, голові Верховної Ради Володимиру Гройсману, Генеральному прокурору України Віктору Шокіну, Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, Голові СБУ Василю Грицаку та Голові Вищої ради юстиції Ігорю Бенедесюку.