ua en ru

Волонтери з Маріуполя в знак протесту повернули свої ордени Президенту

Волонтери з Маріуполя в знак протесту повернули свої ордени Президенту

Волонтери Денис Гаврилов та Руслан Скалун повернули свої державні нагороди в Адміністрацію Президента на знак протесту проти невиконання главою держави своїх обіцянок перед українцями і маніпуляцій в ході виборчого процесу в Маріуполі на користь колишніх "регіоналів".

"Ми зараз хотіли б повернути нагороди особисто Президенту Петру Порошенку. Але так як він знаходиться у робочій поїздці до Івано-Франківської області, то принесли їх в Адміністрацію Президента з пояснювальним листом, чому ми це робимо", - сказав керівник міського виборчого штабу в Маріуполі Денис Гаврилов.

Він розповів, що орден "За мужність" III ступеня отримав за активну діяльність по звільненню Маріуполя.

"Коли захопили місто, ми не виїхали з нього, а залишилися, збирали розвіддані про місця дислокації і пересування бойовиків, передавали їх у штаб АТО, допомагали планувати звільнення Маріуполя. А після самого звільнення почали допомагати українським військовим всім, чим можна і займаємося цим і донині", - зазначив він.

При цьому Гаврилов підкреслив, що дуже шанобливо ставиться до своєї нагороди, тому що вона "не від президента, а ось України".

"Але з рук цього президента, якого з натяжкою можна назвати патріотом України, я б не хотів її отримувати. Коли найближчим часом буде наступний президент-патріот і він прийме рішення знову нагородити або повернути конкретно ці нагороди, то ми не будемо проти", - запевнив Гаврилов.

За словами волонтера, орден повернути його змусила ситуація з виборами в Маріуполі. "Це якийсь жест відчаю від того, що відбувається", - пояснив Гаврилов, який вчора разом з активістами "Укропу" пікетував ЦВК з вимогою не втручатися у перебіг виборчого процесу в Маріуполі.

Він підкреслив, що Президент України "зливає Маріуполь і Донецьку область". "Масові фальсифікації відбуваються на півдні України - в Маріуполі, Бердянську, Запоріжжі. А чи не здається вам, що це і є ота горезвісна дорога на Крим, про яку говорили в Москві?" - зазначив активістами.

У свою чергу, голова Волонтерського союзу "Кодекс честі", кандидат у депутати міськради Маріуполя від "Укропу" Руслан Скалун повідомив, що він з радістю сприйняв своє нагородження орденом "За заслуги" ІІІ ступеня в червні місяці.

"Це була велика честь для мене, і для всього нашого волонтерського союзу Маріуполя", - сказав він.

Скалун нагадав, що у вересні 2014 року Петро Порошенко приїхав у Маріуполь і пообіцяв, що місто не буде здане, але зараз має місце зворотний процес.

"Я бачу, що відбувається за лінією оборони - якщо концентрація військової сили буде йти з такою ж швидкістю, то ми напевно одержимо коридор в Крим. Ми закликаємо президента звернути увагу на політичну і військову ситуацію в Маріуполі. Пане Гарант, не здавайте Маріуполь", - заявив він.

У приймальні Президента на Шовковичній, 12 ордена і пояснювальний лист від волонтерів взяли, при цьому зазначивши, що в їх практиці люди вперше повертають отримані нагороди.

Волонтери з Маріуполя в знак протесту повернули свої ордени ПрезидентуВолонтери з Маріуполя в знак протесту повернули свої ордени Президенту