ua en ru

Вибори в Новоайдарську райраду визнали недійсними

Вибори в Новоайдарську райраду визнали недійсними Фото: місцеві вибори

Під питанням вибори у Старобільському та Новопсковському районі

Новоайдарська районна територіальна виборча комісія визнала недійсними вибори в Новоайдарську районну раду (Луганська область). Про це повідомила голова ТВК Ірина Шопіна, повідомляє громадянська мережа ОПОРА.

"Відповідно до Закону України "Про місцеві вибори" статті 86 частини 8, якщо за результатами виборів до місцевої ради обрано менше двох третин її складу, територіальна виборча комісія приймає рішення про визнання виборів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі такими, що не відбулися. В наш районну раду було обрано за результатами лише 20 депутатів з 34, що менше двох третин від кількісного складу, а значить ми прийняли рішення визнати ці вибори недійсними", - сказала Шопіна.

Зазначимо, за результатами голосування в Новоайдарському районному раді перемогли наступні політичні сили: 1) Наш Край - 40%; 2) "Блок Петра Порошенка "Солідарність" - 33%; 3) ВО "Батьківщина" - 26%.

КВУ: в Новоайдарі 11 переможців відмовились від мандата, на черзі перевибори У смт. Новоайдар Луганської області 11 із...

Posted by КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ on 28 октября 2015 г.

Крім того, існує можливість визнання недійсними місцевих виборів у Старобільському районі.

"У Старобільському районі склалася ситуація, що вибори в місцеві ради можуть визнати недійсними через те, що дехто з кандидатів від партій КРІП і "Наш Край" пройшли одночасно в районна рада та міська рада. Крім того, слід зазначити, що кандидат на посаду Старобільського міського голови від партії "Наш Край" Володимир Живага одночасно балотувався від своєї партії першим номером і міська рада та районна рада. А стаття 35 частина 4 Закону України "Про місцеві вибори" підкреслює, що особа не може бути висунута кандидатом у депутати в багатомандатному виборчому окрузі більше ніж одного місцевої ради відповідного рівня (більше ніж в одній обласної, однієї районної, одного міського, однією районної у місті ради). Таким чином кандидати повинні відмовитися від мандата одного з рад або повинні пройти повторні вибори", - розповів керівник передвиборчого штабу "Самопомочи" у Старобільському районі Володимир Козачок.

Також під питанням залишається визнання недійсними вибори в Новопсковському районі. Єгор Потоцький, який балотувався кандидатом у депутати Новопсковського райради від БПП, повідомив спостерігачам ОПОРИ про те, що юристи партії БПП готують скарги в різні інстанції щодо проведених виборів в Новопсковский райрада, і що є багато фактів, які є підставою визнати вибори в Новопсковському районі недійсними. При цьому в ТВК даних районів не побачили необхідності визнання виборів недійсними.

Нагадаємо, вибори 25 жовтня не відбулися у Маріуполі та Красноармійську. Крім того, вибори в Сватове і одному з округів Сєвєродонецька також були визнані недійсними.