ua en ru

Вибори мера Маріуполя 2015: хроніка передвиборної гонки

Вибори мера Маріуполя 2015: хроніка передвиборної гонки Фото: мешканці міста будуть голосувати за нового мера Маріуполя

Чинний мер міста Юрій Хотлубей свою кандидатуру на вибори в цьому році не висунув

Вибори мера Маріуполя, для участі в яких були зареєстровані 22 кандидати, що пройдуть у неділю, 29 листопада. Зазначимо, що голосування за главу міста повинно було відбутися 25 жовтня, однак за рішенням міської виборчої комісії, ділянки цього дня так і не відкрилися. Пізніше Верховна Рада підтримала законопроект, згідно з яким була призначена нова дата проведення місцевих виборів в Маріуполі. На цій сторінці ви можете слідкувати за ходом виборчої кампанії в місті.

П'яний виборець намагався винести бюлетень з дільниці

В ході виборчого процесу в Маріуполі не обійшлося без інцидентів. На брифінгу в прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі представник громадянської мережі ОПОРА Костянтин Ткаченко розповів про те, що п'яний виборець намагався винести бюлетень за межі виборчої дільниці. Чоловік пояснив свій вчинок тим, що "все одно не за кого голосувати".

"Йому спробували пояснити, що це порушення. В результаті він порвав бюлетень", - розповів Ткаченко.

У Маріуполі стартували місцеві вибори

На виборчій дільниці №142322 в Маріуполі, де знаходиться кореспондент РБК-Україна, попереднє засідання почалося вчасно. Як повідомив кореспондент повідомляє, один з членів комісії заявив йому, що він не має права знаходитися у приміщенні, де проводиться відкриття бюлетенів. Однак інцидент був вичерпаний після втручання в ситуацію голови комісії.

Крім того, ця ділянка відкрився з 10-хвилинною затримкою. А от ділянку № 142323, який знаходиться в тому ж приміщенні, відкрився вчасно. Черг за станом на 8:30 не було, на дільниці приходили в основному це ті, хто хоче встигнути проголосувати перед роботою.

На час виборів в Маріуполі задіяно понад 1 тис. правоохоронців

Для забезпечення охорони правопорядку під час виборів мера і виборів до міської ради Маріуполя в місті буде задіяно понад 1 тис. співробітників поліції. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі начальник Маріупольського відділу поліції ГУ НП в Донецькій області Микола Побойный, передає кореспондент РБК-Україна.

"Частина співробітників, які безпосередньо забезпечують охорону правопорядку на виборчих дільницях - це практично 450 співробітників. Є частина співробітників, які забезпечують безпосередньо публічну безпеку в місті. Тобто несуть службу по охороні громадського порядку. В цілому - це понад 1000 працівників», - повідомив Побойный.

За його словами, також задіяні співробітники зведених загонів з інших областей України.

"На сьогоднішній день задіяні також співробітники зведених загонів. Зведені загони у нас - це Запорізька, Дніпропетровська, Львівська, Івано-Франківська область. Це близько 250 співробітників - це придані сили", - заявив Побойный.

На засіданнях Маріупольської ТВК будуть присутні представники ЦВК

На засіданнях Маріупольської міської територіальної виборчої комісії будуть присутні представники апарату Центральної виборчої комісії. Про це заявила в прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі голова Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Тетяна Недавня, передає кореспондент РБК-Україна.

"На засіданнях Маріупольської міської виборчої комісії будуть присутні працівники апарату ЦВК", - повідомила вона.

За її словами, зараз в Маріуполі перебувають шість співробітників апарату ЦВК разом з керівником секретаріату ЦВК, які будуть присутні до встановлення результатів виборів у місті.

"Присутні шість працівників апарату Центральної виборчої комісії разом з керівником секретаріату ЦВК, які безпосередньо втілили в життя сам процес доставки і видачі бюлетенів, що насправді важкий об'ємний працю. Далі вони будуть присутні на наших засіданнях до встановлення результатів", - заявила Недавня.

Також вона вважає, що їх функцією буде методичний супровід.

"Я думаю, їх основна функція - це методичний супровід", - сказала голова.

Бойченко витратив 200 тис. доларів на передвиборчу кампанію

Кандидат у мери Маріуполя і директор з персоналу ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" (належить групі "Метінвест", - ред.) Вадим Бойченко витратив на передвиборчу кампанію 200 тис. доларів. Про це він заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я витратив... за різними оцінками багато чи мало... я витратив 200 тис. доларів США на передвиборну кампанію. Це ті гроші, які я особисто зібрав, ті гроші, які зібрали мої спонсори, які мене фінансують, друзі, різні були... і 50, і 100 гривень приносили, по-різному було", - повідомив він.

У той же час він заявив, що його зарплата становить більше 100 тис. гривень на місяць.

"Я отримую більше 100 тис. гривень (у місяць, - ред.) ", - сказав він.

Вибори мера Маріуполя 2015: хроніка передвиборної гонки

Фото РБК-Україна: Вадим Бойченко

У мариупольськой осередку партії "Наш край" не пояснили відсутність кандидата в мери міста від політсили

Рішення не висувати кандидата в мери Маріуполя від партії "Наш край" приймалося на політраді мариупольсокй організації. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі кандидат на посаду депутата міської ради міста від партії "Наш край" Дмитро Визенков, передає кореспондент РБК-Україна.

"Приймалося рішення політрадою в нашій маріупольської організації політичної партії "Наш край". Чому не знайшлося? Ну, не знайшлося. Не знайшлося і як би ми визначили, що нашим складом нашої організації ми визначили, що не висуваємо", - повідомив він.

Кандидат у мери Соколов вважає, що у місті потрібно сконцентрувати увагу на залученні інвестицій

У Маріуполі потрібно сконцентрувати увагу на залученні іноземних інвестицій. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі кандидат на посаду мера міста Роман Соколов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я би сконцентрував увагу на залучення іноземних інвестицій, тому інвестори європейські, американські платять набагато більше середньої зарплати навіть нашим працівникам, що сплачують справно податки. З урахуванням фінансової децентралізації, всі ці податки залишаються у нас в місті", - повідомив він.

"Ми зараз повинні піклується в першу чергу про створення робочих місць в місті Маріуполі, про відкриття нових підприємств", - заявив Соколов.

Також він проанонсував створення у міськраді Департаменту інвестиційної політики.

"Мої колеги порадили мені буквально тиждень-два тому як майбутньому міському голові відкрити Департамент інвестиційної політики, яка буде займатися залученням інвестицій в Маріуполь", - сказав Соколов.

У теж час, він пообіцяв, що для набору людей в цей департамент будуть залучені люди з інших міст.

"Для набору людей в цей департамент так само, як і в інші департаменти міської ради, буде створена спеціальна комісія, яка буде формуватися з жителів інших міст, щоб до неї максимальну довіру", - заявив він.

Кандидат у мери Маріуполя Тернавський заявив про можливості нового зриву виборів

Якщо в комірці мариупольського Опозиційного блоку будуть бачити, що програють вибори, то вони можуть їх зірвати. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі кандидат на посаду мера міста Юрій Тернавський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо Опоблок буде бачити, що вони програють, вони вибори зірвуть. Зараз у місто заїжджають зі всіх, вибачте, міст. Заїжджають титушки. Місто затоплений. У нас під виглядом спостерігачів, волонтерів, журналістів у місто звезено на сьогоднішній день більше 400 чоловік", - повідомив він.

Попередні вибори мера Маріуполя

Попередні місцеві вибори, на яких жителі Маріуполя голосували за голову міста, проходили 31 жовтня 2010 року. За результатами виборів, на першому місці опинився діючий мер міста Юрій Хотлубей, який балотувався від Партії регіонів і набрав 62 тисячі 216 голосів. Варто відзначити, що в цьому році він не висунув свою кандидатуру для участі у місцевих виборах. Друге місце зайняв Олександр Ярошенко від партії "Фронт змін", за якого віддали свої голоси 14 тисяч 385 виборців. До трійки лідерів також увійшов Григорій Печеришный від Комуністичної партії України, який отримав підтримку 12 тисяч 756 місцевих мешканців.