ua en ru

У Дніпропетровську з місцевих виборів зняли партію "Відродження"

У Дніпропетровську з місцевих виборів зняли партію "Відродження" Фото: місцеві вибори в Україні

Партія має намір оскаржити рішення тервиборчкому в суді

Дніпропетровська міська територіальна виборча комісія відмовила кандидатам від партії "Відродження" у реєстрації для участі в місцевих виборах. Про це повідомили у прес-службі партії.

Як зазначається, відмову в реєстрації отримали як кандидати від "Відродження" до Дніпропетровської міської ради, так і партійний кандидат на посаду мера Дніпропетровська Анатолій Крупський.

При цьому, як заявили в партійній прес-службі, Дніпропетровська міська виборча комісія зареєструвала "клона" кандидата в мери Дніпропетровська Крупського, який родом із Харківської області. На думку Анатолія Крупського, це яскрава демонстрація застосування адміністративного ресурсу та використання "брудних" технологій.

"Ми бачимо застосування адміністративного ресурсу, тиск на членів ТВК, в результаті якого ми маємо двійників по кандидатах у мери, по лідерах нашої партії і навіть партію-двійника. Це говорить про те, що використовуються брудні технології. Склад нашої команди, ймовірно, викликає невдоволення чинної влади, вони бачать у нас конкурентів. Але ми будемо працювати за законом, і перемога буде за нами", - заявив Анатолій Крупський.

За його словами, "Відродження" оскаржить дане рішення Дніпропетровського тервиборчкому в суді.

"Штаб Дніпропетровської облорганізації партії "Відродження" припускає, що дане рішення і відмова в реєстрації кандидатам від політичної сили - наслідок змови між партіями "Блок Петра Порошенка-Солідарність" і "Опозиційний блок", представники яких головують у ТВК у Дніпропетровську і Новомосковську. Відомо, що 29 вересня було повністю відмовлено в реєстрації списку кандидатів у депутати Новомосковського міськради й кандидата на посаду мера Новомосковська Сергія Мороза", - йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними прес-служби політсили, у Дніпропетровській області подала документи на реєстрацію партія-клон "Всеукраїнське об'єднання "Відродження України", де головою є також клон-однофамілець Куцін, як і в партії "Відродження". Як зазначається, фейковий Куцін родом з Тернопільської області, а справжній Володимир Семенович Куцін - генеральний директор ВАТ "Нікопольський завод феросплавів".

Як зазначив у коментарі РБК-Україна глава Громадянського виборчого комітету Дніпропетровська Іван Красиков, відмова в реєстрації кандидатів від "Відродження" для участі в місцевих виборах є очікуваним рішенням, оскільки партія допустила порушення прямої норми закону про місцеві вибори, що стосується внесення застави. За його словами, тервиборчком встановив, що заставу було внесено не юридичною особою - політичною партією, а фізичною - нехай нею й був голова місцевої парторганізації.

"Влада дає сигнал про те, що на будь-яке порушення на виборах послідує жорстка реакція в рамках правового поля. Що стосується легітимності рішення ТВК, то вона дотрималася всіх норм чинного законодавства", - зазначив експерт, додавши, що іншого виходу у неї не було.

За словами Красикова, відмову в реєстрації одержала й іншу політсилу в регіоні, зокрема, партія "Соціалісти", яка допустила незначні формально-юридичні похибки при подачі документів. В цілому, місцеву кампанію у Дніпропетровську експерт охарактеризував як досить брудну. "Напад на агітнамети, зокрема, БПП, фейкові листівки, поява "клонів" партій і кандидатів, суперечлива ситуація з білбордами", - констатував він.

Нагадаємо, 5 вересня партія "Відродження" на позачерговому з'їзді ухвалила рішення про участь у місцевих виборах 25 жовтня.