ua en ru

Експерт: кандидати, які порушують закон на виборах, буду порушувати його і після приходу до влади

Спостерігачі від Комітету виборців України (КВУ) зафіксували порушення чинного Закону України "Про місцеві вибори" кандидатом у мери Києва, народним депутатом Бориславом Березою в "день тиші" ще в першому турі. Про це в інтерв'ю українським ЗМІ заявив голова КВУ Олексій Кошель.

Зокрема, в Києві були розміщені матеріали з ознаками агітації від імені кандидата на посаду міського голови Борислава Берези. Українське законодавство не передбачає суттєвого покарання за такого роду порушення, але в той же час сам виборець проінформований про те, що той, хто прагне потрапити на службу державі, вже на початковому етапі порушує закон цієї ж держави.

За словами експерта, якщо сьогодні кандидат нехтує законом про вибори, то завтра він, прийшовши до влади, також буде нехтувати законами.

"На жаль, закон про вибори, Адміністративний Кодекс передбачають символічне покарання за порушення в "день тиші" і в день голосування. Але є і політична відповідальність. Ми проводимо моніторинг і називаємо таких кандидатів. Так, за нашими даними, у Києві кандидат Думчев, кандидат Береза, а також "Батьківщина" порушували закон. І дуже важливо, щоб виборці знали, що є суб'єкти виборчого процесу, які намагаються не виконати закон, щоб виборча кампанія була якісною, і щоб у країни не було репутаційних втрат, а вигадують схеми, як обійти законодавство", - зазначив Кошель.

Експерт також підкреслив, що Береза пройшов у другий тур з дуже великим відставанням від Кличка, тому доцільності у проведенні другого туру не було. І це ще один недолік нинішнього законодавства про місцеві вибори.

"Наша експертна група, яка розробляла альтернативний законопроект про вибори, пропонувала закласти норму про те, що, якщо різниця між кандидатами більше 20%, другий тур не проводиться. У Києві ж розрив між Кличком і Березою склав майже 32%", - підкреслив Кошель.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ був опублікований документ-відповідь ректора КНЕУ генпрокуратурі, що містить інформацію про те, що Борислав Береза не отримував у цьому виші в 2000 році диплом про вищу освіту. Як відомо, Генеральна прокуратура розслідує кримінальну справу про підробку Бориславом Березою диплома про вищу освіту.