ua en ru

Експерт: Кернес почав використовувати "важку артилерію" на виборах у Харкові

Мер Харкова Геннадій Кернес почав використовувати "важку артилерію" на виборах у Харкові. Такої думки дотримується голова спілки молодих політологів Андрій Єременко.

"Динаміка рейтингів, говорить про те, що в Харкові все не так однозначно, як здавалося на самому початку кампанії. Якщо на старті здавалося, що у "партії Кернеса" (якою в цей раз стало "Відродження") немає шансів не перемогти, то тепер ситуація стала похитуватись. На початку з'ясувалося, що Кернес виявляється сам собі не господар. А господарі там зовсім інші люди. Для патерналістськи налаштованих виборців (а в структурі голосів нинішнього харківського мера таких відчутно більше половини) це вкрай негативний сигнал. Відповідно частина виборців від "Відродження" відійшла", - зазначив експерт.

При цьому, за словами політолога, якщо б "справа стосувалася тільки втрати Геннадієм Кернесом самостійності, то для "Відродження" це було б ще терпимо".

"Але основа виборців у партії - колишні прихильники Партії регіонів. І поява в інформаційному полі очевидної для експертів інформації, що "Відродження" практично повністю належить Коломойському - ще один болючий удар по електорату "Відродження", - додав він.

Єременко підкреслив, що "ще одним каменем у город "Відродження" виявилася абсолютно безкорислива робота патріотів проти обрання Кернеса".

"Ці люди прекрасно пам'ятають, як Геннадій Адольфович ходив скрізь з "георгіївською" стрічкою, як давав команди на розгін і побиття патріотичних мітингів та інші "витівки". З одного боку, ці люди ніколи б не проголосували ні за Кернеса, ні за його партію. Але з іншого, вони ведуть активну роботу серед своїх друзів і знайомих у напрямку голосувати за кого завгодно, тільки не за Кернеса. Така робота "відкушує" від "Відродження" ще 3-5%", - зазначив експерт.

Він заявляє, що в результаті поки ще "солідний" рейтинг "Відродження" впевнено рухається вниз, і цей рух, на думку політолога, буде неминуче тривати до виборів.

"Таким чином інтрига результату "Відродження" з стану "Набере вона більше 60%" вже зараз перетворилася в інтригу "А чи дотягне ця партія хоча б до 15%". Судячи з усього, у Коломойського це чудово розуміють і не хочуть просто так здавати позиції свого "Відродження" та свіжопридбаного Кернеса. Тому в місті різко з'являються дуже прокернесовські активності. З інтервалом у кілька днів у Харкові відкривається філіал Інституту Горшеніна, який тут же видає результати "соціології", з завищеними, практично на третину показниками Кернеса і "Відродження", з'являється інтерв'ю Соні Кошкіної з Кернесом (в дуже позитивних для цієї пані тонах) і все це активно підтримується грамотно побудованою інформаційною роботою. Так що в хід пішла "важка артилерія" вона ж "передостання лінія оборони", - резюмував Єременко.