ua en ru

Експерти оприлюднили результати опитування щодо виборів у Києві

У другий тур на виборах в Києві з чинним мером Віталієм Кличко може вийти лідер партії "Рух за реформи" Сергій Думчев. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Інститутом досліджень регіонального розвитку України.

Так, згідно з дослідженням, точно будуть брати участь у голосуванні на місцевих виборах 42,4% жителів столиці, ще 28,1% - швидше за все прийдуть на дільниці. Відзначається, що в другий тур з чинним мером Києва Віталієм Кличком може вийти лідер партії "Рух за реформи" Сергій Думчев (10,3%).

Екс-мер Києва, лідер партії "Єдність" Олександр Омельченко набирає 7,3%, а народний депутат Борислав Береза - 6,9%. За словами експерта Інституту дослідження регіонального розвитку України Віталія Мороза, Омельченко намагається позиціонувати себе як альтернативу нинішньому мерові, оскільки 10 років його управління столицею в деяких киян залишили в пам'яті не тільки хаотичну забудову міста та знищення культурної спадщини, а позитивні спогади і асоціації як "господарника".

У Берези зараз також зростає рейтинг у столиці, і Віталій Мороз пояснює це тим, що народний депутат досі асоціюється у людей з партією "Правий сектор", яка у місцевих виборах не бере участь.

Менше голосів набирають лідер фракції партії "Самопоміч" у Київраді Сергій Гусовський - 5,1% і представник ВО "Батьківщина" Володимир Бондаренко - 4%. Такий результат експерт пояснює тим, що кандидати не ведуть активну виборчу кампанію.

За одного з лідерів об'єднання "Укроп" Геннадія Корбана висловили готовність проголосувати 3,8% респондентів. За словами Мороза, киян могла відлякати його кампанія в Чернігові, де Корбан вів відкритий підкуп виборців. У представника ВО "Свобода" Олександра Мирного підтримка становить 3,8%, представника "Опозиційного блоку" Олександра Пузанова - 1,7%, лідера партії "Демократичний альянс" Василя Гацька - 1,1%, представника партії "Відродження" Юрія Єханурова - 0,3%.

Згідно з результатами дослідження, до Київради можуть пройти вісім партій. За БПП готові проголосувати 19,9%. За друге і третє місця боротьба розгорнеться між "Батьківщиною" рейтинг 8,1% голосів, і партією Сергія Думчева "Рух за реформи" - 8%. "Самопоміч" може набрати на майбутніх виборах 6,4% голосів. П'ятірку замикає партія "Укроп" (5,7%). "Єдність", згідно з результатами, набирає 5,6%, і, на думку експерта, такий рейтинг є суто заслугою Омельченко. Також до Київради можуть пройти Партія рішучих громадян та ВО "Свобода", рейтинг яких становить 5,4% голосів.

Опитування проводилося 9-16 жовтня в усіх районах Києва, був опитаний 1021 людина. Похибка становить не більше 3,1%.