ua en ru

Експерти: результати місцевих виборів можуть призвести до дострокових парламентських перегонів

Результати виборів до місцевих рад можуть стати причиною дострокових парламентських виборів в Україні. Таку думку сьогодні висловили політологи на круглому столі "Місцеві вибори відбулися - що далі? Як їхні результати вплинуть на розвиток політичної системи в Україні?", зокрема, за результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології "Динаміка рейтингів політичних партій".

Підсумки місцевих виборів продемонстрували, що в Україні зараз не існує структури політичної рівноваги в парламенті. Так вважає аналітик корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Сергій Дацюк.

За його словами, розстановка політичних сил в парламенті і електоральні настрої вже не співпадають.

"За місцевими виборами лідерами є БПП і "Батьківщина", "Самопоміч", так би мовити, атрибутом, а "Народний фронт" - фактично нуль. І цей дисбаланс між реальною громадською підтримкою і силами в парламенті є надзвичайно важливим", - вважає експерт.

На його думку, розхитують ситуацію в країні й інші невідповідності: дисбаланс Мінського процесу і "дисбаланс олігархічного консенсусу Порошенка, який уже призвів до багатьох протистоянь, до загострення відносин між громадськістю та деякими олігархами".

"Політичний дисбаланс в парламенті можна відновити лише через парламентські перевибори. Так, ми маємо ту саму ситуацію, яку ми мали напередодні майдану 2013-2014 рр. Це передреволюційна ситуація. І на нас можуть знову чекати знов протестні акції, громадянська війна і третя вже спроба відновити рівновагу", - каже Дацюк.

Дискутуючи необхідність проведення дострокових парламентських виборів, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань, натомість, зазначив, що в інтересах країни цих дострокових виборів уникнути.

"Звичайно результати виборів у багатьох областях ускладнюють життя президенту і призводять до того, що навіть там, де БПП отримав відносну більшість, президенту доведеться йти на компроміси і з Тимошенко, і з "УКРОПОМ, і з Опоблоком". Але для мене це не означає автоматично, що ми рухаємося до дострокових виборів", - сказав Гарань.

Своєю чергою політолог Костянтин Матвієнко вважає, що не треба боятися дочасних виборів, адже це нормальний атрибут парламентаризму.

"Ми провели троє нормальних виборів: президентські, парламентські і місцеві. Проведення дострокових парламентських виборів - це не трагедія, не катастрофа, ніяка не новина для політичної системи", - запевнив експерт.