ua en ru

Гройсман попросив Кабмін запровадити мораторій на перевірки ЗМІ під час виборчої компанії

Гройсман попросив Кабмін запровадити мораторій на перевірки ЗМІ під час виборчої компанії Фото: Володимир Гройсман

Спікер ВР направив відповідний лист

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман направив листи прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку, керівництву Державної фіскальної служби України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням запровадити мораторій на проведення перевірок засобів масової інформації перед місцевими виборами, що відбудуться 25 жовтня 2015 р. Про це йдеться у повідомленні прес-служби парламенту.

У повідомленні відмічається, що впровадження такого мораторію необхідно для забезпечення «об'єктивного та безперешкодного висвітлення ходу передвиборної кампанії» та «конституційного права громадян України на інформацію».

«Здійснення перевірок у період виборчого процесу та можливі зловживання з боку осіб, які здійснюють перевірки, можуть призвести до порушення конституційних гарантій на свободу слова в Україні, негативно вплинути на процес забезпечення ходу передвиборної кампанії», - йдеться у листах спікера ВРУ.

Нагадаємо, Рада не змогла проголосувати за постанову щодо мораторію на перевірки засобів масової інформації від час проведення місцевих виборів цього року. Відповідний проект постанови №2497а "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році" не винесли на голосування через недостатню кількість голосів під час сигнального голосування.

Гройсман прийняв рішення звернутися до Кабінету міністрів України, щоб відповідне рішення щодо встановлення мораторію уряд прийняв без ухвалення даного документу парламентарями.