ua en ru

Вибори 2015: ІМІ реєструє подвоєння випадків перешкод журналістам

Вибори 2015: ІМІ реєструє подвоєння випадків перешкод журналістам Фото: напад на журналістів

Перешкоджали діяльності журналістів політики і члени ТВК по всій Україні

Через передвиборної кампанії в Україні вдвічі збільшилася кількість перешкод діяльності журналістів. Такі результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова".

"У вересні вдвічі зросла кількість перешкод журналістам - 18 випадків за місяць (у серпні - 9, у липні - 5), при чому, переважна більшість цих фактів пов'язана з передвиборною кампанією", - йдеться в повідомленні.

Перешкоджали журналістам представники "Опозиційного блоку" (7 випадків), партії "Наш край" (1 випадок), Аграрної партії (1 випадок), і представники ТВК (5 випадків) майже по всій території України: у Тернопільській, Черкаській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Хмельницькій, Волині, Рівненщині, у Києві, Миколаєві, Дніпропетровську, Кіровограді.

"Представники політичних партій та "титушки" не допускали або вибірково допускали журналістів на партійні конференції з висунення кандидатів. А голови виборчих комісій або члени комісій не пускали представників ЗМІ на свої засідання, приміщення комісій, виганяли з засідань, перешкоджали в отриманні інформації під час перебування журналістів у приміщенні комісій", - розповіла експерт НИМИ Катерина Дячук.

Протягом вересня НИМИ також зафіксував 6 нападів на журналістів з застосуванням фізичної сили, і 4 випадки погроз.

Випадки побиття і нападів на журналістів відбулися в Одесі, Києві, Чернівцях, Дніпропетровську і в Миколаївській області. Нападали і били журналістів активісти, переселенці, невідомі, водій-порушник ПДР, бійці "Айдара" і озброєна охорона.

Нагадаємо, 2 жовтня співробітники СБУ затримали двох журналістів програми "Схеми" Михайла Ткача і Кирила Лазаревича. Журналістів затримали в той момент, коли вони знімали сюжет про дорогі автомобілі, на яких пересуваються співробітники СБУ. Пізніше журналістів відпустили, глава СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування за цим фактом.