ua en ru

Кандидати в мери Києва: хто лідирує на фініші

Кандидати в мери Києва: хто лідирує на фініші Фото: Кличко, Омельченко і Береза - головні претенденти на пост мера Києва

В цьому році за вищий керівний пост у столиці змагаються 29 кандидатів

Кандидати в мери Києва були офіційно затверджені Центральною виборчою комісією 1 жовтня, як і вказано у календарному плані проведення місцевих виборів 2015 р. Згідно з даними на сайті ЦВК, на пост глави міста балотуються 29 осіб. Серед них є як нові, так і давно відомі політичні та громадські діячі. Ще до появи даних соціологічних досліджень, експерти вже давали прогноз за результатами виборів мера Києва.

Рейтинги кандидатів в мери Києва

Згідно з даними соціологічних досліджень, які проводяться напередодні місцевих виборів, найімовірніше крісло мера Києва знову займе Віталій Кличко. Його головними конкурентами є Олександр Омельченко і Борислав Береза.

З 9 по 12 жовтня компанія "Українське демократичне коло" провело опитування, який показав електоральні настрої мешканців столиці. Так, більшість респондентів (28,2%) віддали свої голоси за Віталія Кличка. На другому місці опинився екс-мер столиці Олександр Омельченко, якого підтримало 8,6% опитаних громадян. За Борислава Березу проголосувало б 6,4%, за Сергія Думчева - 5,4%, за Володимира Бондаренка - 4,5%, за Геннадія Корбана - 3,8%, за Сергія Гусовського - 3,7%, за Олександра Мирного - 3%, за Олександра Пузанова - 2,4%, і за Геннадія Балашова - 1,8% респондентів. Разом з тим, за іншого кандидата віддали свої голоси 7,1% опитаних, не будуть брати участі у виборах 10,4%, а вагалися дати відповідь на питання 14,7%.

Кандидати в мери Києва: хто лідирує на фініші

Фото: Ukraine Elections

Головні конкуренти на крісло мера Києва

Віталій Кличко

  1. Політична сила: "Блок Петра Порошенка "Солідарність"
  2. Сім'я: дружина Наталія, з якою вони виховують дочку і двох синів
  3. Фінансове становище: "Фокус" оцінив загальний капітал братів Кличко у 2011 р. в 47,7 млн дол
  4. Доходи: бокс, реклама, а також інвестиції в нерухомість

За результатами опитувань, першим і головним кандидатом на вищу керівну посаду в столиці є чинний глава міста Віталій Кличко, який в цьому році балотується від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність". Зазначимо, що Кличко був обраний мером на позачергових місцевих виборах 25 травня 2014 р. За результатами голосування він набрав 56,7% голосів (765 020 виборців).

Кандидати в мери Києва: хто лідирує на фініші

Фото: Віталій Кличко

Олександр Омельченко

  1. Політична сила: "Єдність"
  2. Сім'я: дружина Людмила, з якою вони виховують двох синів
  3. Фінансове становище: за 2011 рік заробив 5,3 млн грн
  4. Доходи: будівельний бізнес

За крісло мера також вирішив позмагатися колишній голова Києва Олександр Омельченко, який обіймав цю посаду 10 років - з 1996 р. по 2006 р. Кандидатура Омельченко була висунута від партії "Єдність".

Кандидати в мери Києва: хто лідирує на фініші

Фото: Олександр Омельченко

Борислав Береза

  1. Політична сила: партія "Рішучі громадяни" ("Рішучі громадяни")
  2. Сім'я: дружина Наталія, з якою виховує двох синів
  3. Фінансове становище: за 2014 рік заробив 117 тисяч грн
  4. Доходи: книжковий бізнес

Борислав Береза, який зайнявся політичною діяльністю під час Революції гідності. На той час він очолював інформаційний відділ "Правого сектора". На пост мера висувається від створеної ним політичної сили "Рішучі громадяни" ("Рішучі громадяни"). За словами берези, спочатку це був громадський рух, що складався з демобілізованих військовослужбовців, які брали участь у АТО, яке пізніше оформилося в партію.

Кандидати в мери Києва: хто лідирує на фініші

Фото: Борислав Береза

Серед претендентів, які брали безпосередню участь у керівництві столицею, є Володимир Бондаренко, який раніше очолював Київську міську державну адміністрацію (з 7 березня 2014 р. по 25 червня 2014 р.).

Ще один кандидат-учасник попередніх місцевих виборів - Геннадій Балашов. Він очолює політичну партію "5.10", від якої, власне, і висувається на даний пост.

В передвиборну гонку в цьому році вступив Юрій Єхануров, колишній прем'єр-міністр України (вересень 2005 - серпень 2006 р.), а також екс-міністр оборони в уряді Юлії Тимошенко (грудень 2007 - червень 2009 р.).

Свої сили вирішив випробувати і учасник скандальних проміжних виборів у Чернігові Геннадій Корбан, який балотується від партії "УКРОП".

У виборчому бюлетені будуть також і кандидати в мери Києва, які раніше не висувалися на цю посаду. Зокрема, це Сергій Гусовський - підприємець-ресторатор, а також депутат Київської міської ради. Він балотується на посаду мера Києва від партії "Самопоміч".

Але самий маловідомий та загадковий кандидат на пост глави Києва - Сергій Думчев, який висувається від новоствореної партії "Рух за реформи".