ua en ru

КВУ оцінює вартість голосу виборця на місцевих виборах в 10 грн

КВУ оцінює вартість голосу виборця на місцевих виборах в 10 грн Фото: місцеві вибори

При цьому 3/4 виборців не збираються продавати свої голоси

Комітет виборців України (КВУ) оцінює вартість одного голосу виборця на місцевих виборах 2015 р. о 10 грн. Про це в ході прес-конференції повідомила заступник генерального директора, керівник програм ВГО КВУ Наталія Линник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ця виборча кампанія очевидно найбільшим парламентським партіям буде коштувати близько 2 млрд гривень. Тобто середня ціна виборця, голоси на виборах буде коштувати в районі 10 грн", - розповіла Линник.

Відповідно Линник виступила з пропозицією обмежити виборчі фонди партій до 4-5 гривень за виборця на наступних виборах.

У свою чергу фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, посилаючись на дані свого опитування, стверджує, що майже 74 % виборців не будуть продавати свій голос.

Так, на запитання "чи Погодилися б Ви отримати гроші за голосування за певного кандидата (партію)?" 73,8% опитаних відповіли "категорично ні", 13,9% готові тим чи іншим способом продати свій голос. Зокрема, 7,3% опитаних відповіли "так, якщо я все одно збирався голосувати за цього кандидата", 4,5% - "так, але якщо буде влаштовувати сума", 2,1% - "безумовно так, за кого завгодно і за будь-які гроші". 12,3% опитаних не змогли визначитися з вибором.

Всього було опитано 2 тис. 40 респондентів з усіх регіонів України, крім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, в Україну на вибори приїде в 3 рази більше міжнародних спостерігачів, ніж в 2010 р.