ua en ru

Луценко: Моторола, Гіві і Захарченко не візьмуть участь у місцевих виборах на Донбасі

Луценко: Моторола, Гіві і Захарченко не візьмуть участь у місцевих виборах на Донбасі Фото: Юрій Луценко

В БПП прокоментували спеціальний закон про вибори на окупованих територіях

Голова фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко виключив участь у місцевих виборах на Донбасі керівництва самопроголошених республік на Донбасі, зокрема лідера ДНР Олександра Захарченко, а також бойовиків з позивними "Моторола" та "Гіві". Про це він заявив журналістам у кулуарах парламенту, передає прес-служба БПП.

Коментуючи ймовірність участі у виборах нинішньої "влади" самопроголошених республік ДНР і ЛНР, політик підкреслив, що питання амністії вже визначений законодавством.

"Таким чином ні Моторола, ні Гіві не зможуть брати участі не тільки у виборах, але й у мирному житті на території Донбасу. Так само Захарченко, який організував державний переворот і особисто віддавав накази стріляти в українських громадян не тільки не зможе брати участь у виборах, але і постане перед спеціальним судом", - заявив Луценко.

Також він повідомив, що спеціальні закони про місцеві вибори на окупованих територіях можуть з'явитися до Нового року.

"У нинішньому законі можливість голосування тимчасово переміщених осіб (простіше кажучи - біженців) не передбачена. Також у чинному законодавстві зі зрозумілих причин немає вимоги обов'язкової присутності у виборчому процесі українських ЗМІ (такої проблеми просто не виникало)", - підкреслив політик.

За його словами, таке "спеціальне законодавство" також має передбачати обов'язкову роботу українських ЗМІ нині на окупованих територіях, участь українських партій у виборчому процесі, формування виборчих комісій через ЦВК і можливість виборцям проголосувати за нинішнього місця проживання.

Нагадаємо, сьогодні в Мінську пройде зустріч тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі та її підгруп у форматі Україна - Росія - ОСБЄ за участю представників самопроголошених республік". Передбачається, що в рамках засідання тристоронньої контактної групи буде напрацьовано законопроект про місцеві вибори на Донбасі.