ua en ru

Магера констатує низький професійний рівень членів тервиборчкомів

Магера констатує низький професійний рівень членів тервиборчкомів Фото: Андрій Магера

За словами Магери, до складу комісій не пішли працювати багато досвідчених людей

Найбільшою складністю у підготовці до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня, є низький фаховий рівень членів територіальних виборчих комісій. Про це в інтерв'ю "Укрінформу" повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера.

"На моє здивування, до складу комісій не пішли працювати багато досвідчених людей. Не знаю, яка причина цього - або відсутність якогось матеріального стимулу до роботи, або надто великий тягар відповідальності. На жаль, у суспільстві створився, певною мірою невиправданий, міф про членів комісій як про фальсифікаторів. Але ж не можна так огульно кваліфікувати всіх без винятку членів виборчкомів! Переважна більшість із них - це абсолютно нормальні, порядні, чесні люди, хоча дійсно трапляються нечисті на руку, точно так само, як і чиновники, державні службовці", - розказав Магера.

Він також відзначив, що такій ситуації посприяло пізнє прийняття закону про місцеві вибори.

"Мінус ще й тому, що закон "Про місцеві вибори" був прийнятий буквально напередодні, і щоби з ним ознайомитися, його вивчити, недостатньо мати вищу юридичну освіту - навіть юристам досить складно його зрозуміти, що вже казати про інших людей.

Тож, найбільша складність, із якою ми зіштовхнулися, - це низький фаховий рівень членів територіальних виборчих комісій, яким доведеться застосовувати закон", - підсумував Магера.

Нагадаємо, ЦВК оскаржить рішення суду про обов'язкове дотримання гендерної квоти на місцевих виборах.