ua en ru

У Маріуполі без контролю політсил друкували виборчі бюлетені

У Маріуполі без контролю політсил друкували виборчі бюлетені Фото: у Маріуполі з порушеннями надрукували частину бюлетенів

Скільки бюлетенів було надруковано без спостерігачів, невідомо

У Маріуполі вчора, 18 жовтня, в друкарні газети "Приазовський робочий" без контролю політичних сил друкували виборчі бюлетені на місцеві вибори, передає місцеве видання 0629.

Вчора в 19:00 в друкарні повинно було відкритися виїзне засідання Маріупольської міської виборчої комісії. Проте в будівлю ні кандидати, ні журналістів не пустили. На вході стояли озброєні люди зі щитами. У цей час у друкарні друкувалися виборчі бюлетені.

Близько 23:00 правоохоронці розблокували вхід у друкарню, де почалася друк виборчих бюлетенів. В результаті переговорів директора друкарні Миколи Токарського з представниками демократичних партій, було прийнято рішення пустити спостерігачів від партій та журналістів в друкарню, для того щоб активісти могли контролювати процес друку.

У Маріуполі без контролю політсил друкували виборчі бюлетені

Фото: спостерігачів не пускали в друкарню

Однак, в порушення чинного законодавства, тривалий час бюлетені друкувалися без контролю політсил. Скільки насправді було надруковано бюлетенів за цей час, проконтролювати практично неможливо. Частина бюлетенів була знищена.

У Маріуполі без контролю політсил друкували виборчі бюлетені

Фото: частину бюлетенів знищили

Представники партій мають намір подавати до суду з вимогою визнати незаконним друк бюлетенів, оскільки рішення було прийнято нелегітимним меншістю - 7-ма членами комісії з 18, а самі бюлетені друкувалися безконтрольно.

Сьогодні, 19 жовтня, в друкарні "Приазовського робочого" продовжилася друк і пакування в пачки виборчих бюлетенів. Члени Міської виборчої комісії, за винятком голови ДВК Ірини Юриной, відсутні.

Вночі голова ДВК звернулася зі скаргою до міліції і заявила, що її життю загрожують. На місце виїхав особисто начальник обласного управління В'ячеслав Аброськін та його заступник Юрій Горустович.

Співробітники міліції провели перевірку скарги Юриной і не виявили фактів, що підтверджують її слова.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія (ЦВК) звернулася в Генеральну прокуратуру України (ГПУ) з проханням розслідувати наклеп щодо факту підкупу членів ЦВК в питанні припинення повноважень Маріупольської ВК.