ua en ru

Міліція порушила справу за фактом незаконного зберігання бюлетенів у Тернополі

Міліція порушила справу за фактом незаконного зберігання бюлетенів у Тернополі Фото: бюлетені в Тернополі

Відповідальність понесе власник друкарні або члени ТВК

Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного зберігання неврахованих виборчих бюлетенів в одній з друкарень Тернополя. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУМВС України в Тернопільській області.

"Міліціонери внесли подію до ЄРДР за статтею 158 частина 2 - підробка та незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених або підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму та інших документів, які згідно із законодавством належать до виборчих документів)", - йдеться в повідомленні.

Санкція статті карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Міліція порушила справу за фактом незаконного зберігання бюлетенів у Тернополі

Фото: виборчі бюлетені в Тернополі

Відповідальність буде нести власник друкарні, але слідчі перевіряють і дії членів ТВК, оскільки вони відповідають за складання акта на знищення.

При цьому в міліції уточнили, що всього в друкарні було виявлено близько 1800 неврахованих бюлетенів і 8 кліше. З початку вересня до 16 жовтня включно друкарня друкувала виборчі бюлетені (181 695 бюлетенів по Тернополю та 842 842 по області). Протягом 16-19 жовтня члени ТВК міста і області забрали бюлетені і передали під охорону співробітників міліції.

Начальник обласного управління міліції Олександр Богомол зазначив, що згідно з умовами договору та умов виборчого законодавства, кліше повинно бути знищено за день до голосування, а надлишок бюлетенів (близько 1%) повинен був бути знищений в день передачі оригіналів, тобто 16-19 жовтня.

За словами власника друкарні, знищення зайвих бюлетенів планувалося саме на 20 жовтня, оскільки на цей день був виданий наказ на знищення. Однак зробити цього не встигли. Документацію вилучили правоохоронці. За попередньою інформацією там було 385 бюлетенів міська рада, 42 в обласній, 21 в Залозецький сільрада і 1354 бюлетенів для голосування за мера Тернополя.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Тернополі у видавництві "Терно-граф" знайшли "тисячі неврахованих бюлетенів для голосування на місцевих виборах 25 жовтня, хоча офіційно всі бюлетені були передані до ТВК ще 16 жовтня.

Також нагадаємо, що на виборах-2015 в Тернополі на посаду мера міста претендує 11 кандидатів.