ua en ru

Мирний: "Київенерго" не має права відключати будинки при несвоєчасній оплаті за комунпослуги

Безконтрольно підвищуючи тарифи на опалення, міська влада перекладає свої проблеми на плечі киян. Про це заявив кандидат у мери Києва від "Свободи" Олександр Мирний.

"З жовтня тарифи на опалення підвищуються до більш ніж 16 гривень за квадратний метр. Ви тільки усвідомте! 700-800 гривень в місяць за опалення двокімнатної квартири в "хрущовці". Це цинічний грабіж населення", - заявив Мирний.

За словами свободівця, киянам обіцяють поступово встановить лічильники тепла на будинки, але це дозволить економити тільки у випадку, якщо будинок пройшов термосанацію

"Спочатку треба було запустити програми утеплення будинків, а потім починати підвищення тарифів. А зараз людей, фактично, залишили один на один з проблемами. Я сам виріс в хрущовці на Дарниці. Я пам'ятаю, як кияни раділи, коли з бараків, з комуналок переїжджали в нехай невеликі, але власні, окремі квартири. Але зараз ресурс цих будинків значною мірою вичерпаний, вони потребують модернізації. Хто її буде проводити? Жителі? Але там в основному проживають люди похилого віку, з невеликими доходами. Ви що, хочете їх знищити?" - зазначив Мирний.

Представник "Свободи" каже, що "Київенерго" вже почало відключати цілі будинки за борги, що є протизаконним.

"Кілька квартир не платить, у ЖЕКу борги - вони приходять і відключають весь будинок від гарячої води. Кажуть, що хочете, те й робіть. Але це злочин. Якщо кілька людей не платять, це особисті проблеми "Київенерго". Тому що немає колективної відповідальності. Є індивідуальна відповідальність. І ми будемо на такі випадки дуже жорстко реагувати", - зазначив Мирний.

Кандидат у мери вважає, що політика міської влади призведе до того, що для більша частина киян не зможуть оплачувати комунальні послуги.

"У нас в Києві один приватний монополіст, який диктує місту умови. І влада нічого не робить, щоб поставити цього монополіста на місце. Така політика призведе до того, що скоро відсоток неплатників зросте до 90%. Це називається соціальний дефолт. І влада все робить для того, щоб він скоріше настав", - підкреслив Мирний.

Нагадаємо, за даними "Київенерго", заборгованість киян за тепло і гарячу воду перевищила 860 млн грн. У "Київенерго" звинувачують ЖЕКи, а ті, у свою чергу, нарікають на високі тарифи. Як зазначив комерційний директор "Київенерго" Євген Бушма, в компанії розуміють, що кияни стали заручниками ситуації, але змушені йти на такі радикальні заходи, як відключення світла.