ua en ru

Нові назви вулиць не завадять проголосувати на місцевих виборах

Нові назви вулиць не завадять проголосувати на місцевих виборах Фото: декомунізація в Україні

УІНП опублікував роз'яснення Центрвиборчкому

Розбіжність у назві вулиці у списку виборців і паспорті громадянина, спричинена перейменуванням, не може бути перешкодою для реалізації права голосу, зокрема, на місцевих виборах 25 жовтня. Відповідне роз'яснення Центральної виборчої комісії надійшло у відповідь на звернення Українського інституту національної пам'яті, повідомили у прес-службі УІНП.

"Розбіжності у виборчій адресі виборця у списку виборців і паспорті громадянина України щодо найменування вулиці (проспекту, бульвару, площі, провулка, кварталу та ін.) чи номера будинку в разі, якщо вони стосуються тієї ж вулиці чи того ж будинку і пов'язані з перейменуванням вулиці, зміною нумерації існуючого будинку, не можуть бути перешкодою для реалізації виборцем свого права голосу на відповідних виборах", - заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

Також повідомляється, що ці роз'яснення будуть доведені до відома дільничних виборчих комісій, які здійснюватимуть підготовку та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 р.

Нові назви вулиць не завадять проголосувати на місцевих виборах

Відповідно до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів і заборону пропаганди їх символіки", до 21 листопада в Україні має бути перейменовано ряд населених пунктів і вулиць.

Як зазначили в УІНП, закон про декомунізацію не вимагає від громадян змінювати документи після зміни назви населеного пункту або вулиці - це можна зробити у зручний час, який не обмежений жодними рамками, чи не змінювати взагалі. "Документи залишаються чинними безстроково, незважаючи на зміну назви адреси об'єкта - міста, району чи вулиці. Єдиний випадок, коли потрібно буде їх змінювати - якщо ви захочете квартиру, будинок або їх частина подарувати, продати, залишити у спадок. Тоді в нових документах автоматично буде вказано нову адресу", - наголосив юрист УІНП Сергій Рябенко.

Нагадаємо, 21 травня в Україні набули чинності декомунізаційні закони. Незабаром УІНП представив інтерактивну карту з перейменування міст і сіл. Загалом в Україні рекомендовано перейменувати 908 міст і сіл.