ua en ru

ОПОРА не фіксує суттєвих порушень на виборах

ОПОРА не фіксує суттєвих порушень на виборах Фото: вибори

Зменшилася кількість випадків видачі бюлетенів виборцям без пред'явлення паспорту

Громадянська мережа ОПОРА за станом на 12:00 не зафіксувала суттєвих порушень в ході голосування у другому турі виборів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації.

"Станом на 12:00 процес голосування проходить у рамках закону і з дотриманням встановлених процедур. Істотних зловживань або конфліктних інцидентів спостерігачами ОПОРИ на цей момент не було виявлено. Були помічені незначні процедурні порушення, однак спостерігається тенденція до зменшення їх кількості, у порівнянні з голосуванням 25 жовтня 2015 року", - йдеться в повідомленні.

Так, порівняно з першим туром, суттєво зменшилася кількість дільниць по Україні, на яких зафіксовані спроби видачі бюлетенів виборцям без пред'явлення паспорту - з 14% до 1%.

Випадки фотографування зафіксовано на тому ж рівні, що і 25 жовтня - 0,4% дільниць по всій Україні. Проте в Дніпропетровську дещо зросла кількість таких зловживань - фотографування бюлетенів зафіксовано на 4% виборчих дільниць міста, в порівнянні з 3,5% у першому турі.

Порушення таємниці голосування було на 5% виборчих дільниць в межах України, що співпадає з показником першого туру. Тоді як у Дніпропетровську кількість порушень таємниці голосування зменшилася з 7,9% до 4,4%.

Випадків вкидання бюлетенів або незаконного перешкоджання доступу виборців до приміщення для голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували.

Нагадаємо, у Центральної виборчої комісії не чекають масових порушень виборчого законодавства під час проведення другого туру місцевих виборів.