ua en ru

ОПОРА: вибори в Красноармійську та Маріуполі відбулися без системних порушень

ОПОРА: вибори в Красноармійську та Маріуполі відбулися без системних порушень Фото: вибори

Спостерігачами зафіксовано цілу низку незначних процедурних порушень

Місцеві вибори у Краснормійську та Маріуполі відбулися з дотриманням законодавчих вимог та без системних і централізованих порушень. Про це повідомляє прес-служба громадянської мережі ОПОРА.

За підрахунками спостерігачів, у Красноармійську активність виборців була вищою загальнонаціональних показників 15 жовтня на 2,4%, в Маріуполі - на 2,2%.

Водночас спостерігачами зафіксовано цілу низку незначних процедурних порушень, які були пов'язані із незнанням членами виборчих комісій закону України "Про місцеві вибори" або нехтуванням його положеннями. Натомість на одній з виборчих дільниць Красноармійська підрахунок голосів виявив факт зникнення частини бюлетенів, наявності відмінностей у кількостях бюлетенів, підписів у списку виборців та контрольних талонів, що призвело до вмотивованого рішення дільничної виборчої комісії про визнання результатів голосування недійсним.

Протягом дня голосування незначні процедурні порушення були зафіксовані на 24,8% виборчих дільниць Маріуполя та 8,3% дільниць Красноармійська.

Також було зафіксовано поодинокі випадки порушення таємниці голосування (насамперед, волевиявлення поза кабінкою для голосування) на 2,8% виборчих дільниць Красноармійська та 1,8% дільниць Маріуполя. Схожі показники помічені щодо фотографування бюлетенів: у Красноармійську - на 2,8% виборчих дільниць, у Маріуполі - на 1% дільниць.

За оцінками спостерігачів, виборчі комісії Красноармійська та Маріуполя мають усі можливості та умови для належного встановлення підсумків та результатів голосування.

Нагадаємо, у Маріуполі член ДВК хотів винести документацію із приміщення виборчкому.